Pepernoten cheesecake met dulce de leche

Pepernoten cheesecake met dulce de leche

Mijn tweede recept voor sinterklaas: de pepernoten cheesecake. Ik wilde het echter net wat anders maken dan de ‘standaard’ recepten die ik overal voorbij zag komen. Aangezien ik erg van caramel en dulce de leche houd, wilde ik een variant met één van deze ingrediënten maken. Dat is dus deze pepernoten cheesecake geworden. Heerlijk voor de hele familie met sinterklaasavond. Vind je dit te machtig? Probeer dan mijn speculaas crumble met appel en zeezout, ook erg lekker. Zo maak je dulce de leche!

Smakelijk!

 

Recept Afdrukken
Pepernoten cheesecake met dulce de leche
Pepernoten cheesecake met dulce de leche
Maaltijd Toetjes
Keuken Nederland
Prep Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 80 gram boter
  • 250 gram pepernoten
  • 400 gram roomkaas
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • extra pepernoten decoratie
Maaltijd Toetjes
Keuken Nederland
Prep Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 80 gram boter
  • 250 gram pepernoten
  • 400 gram roomkaas
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • extra pepernoten decoratie
Pepernoten cheesecake met dulce de leche
Instructies
dulce de leche
  1. Breng een diepe pan water aan de kook. Zet het blikje gecondenseerde melk hier (gesloten) rechtop in. Laat het op laag vuur 3 uur in licht kokend water staan. Laat het daarna volledig afkoelen voordat je het gebruikt. Doe dit de dag voordat je de cheesecake gaat maken.
Cheesecake
  1. Bedek een springvorm met bakpapier. Smelt de boter in een klein steelpannetje en maal ondertussen de pepernoten fijn in een keukenmachine. Je kunt dit ook doen door de pepernoten in een dichte zak te doen en ze fijn te slaan met een deegroller. Meng de fijngemalen pepernoten met de gesmolten boter. Druk dit met een lepel goed plat zodat je een dunne bodem krijgt.
    Bedek een springvorm met bakpapier. Smelt de boter in een klein steelpannetje en maal ondertussen de pepernoten fijn in een keukenmachine. Je kunt dit ook doen door de pepernoten in een dichte zak te doen en ze fijn te slaan met een deegroller. Meng de fijngemalen pepernoten met de gesmolten boter. Druk dit met een lepel goed plat zodat je een dunne bodem krijgt.
  2. Roer de roomkaas in een grote mengkom, zodat deze wat zachter wordt. Roer hier het merg van een vanillestokje doorheen. Klop in een andere kom de slagroom met de suiker licht stijf. Niet helemaal, omdat je het nog wat klopt als je het met de roomkaas mengt. Spatel de slagroom door de roomkaas tot een mooi egaal mengsel. Roer hier een deel van de dulce de leche doorheen (ik gebruikte de helft, om het niet té zoet te maken). Roer het niet tot een egaal mengsel, maar laat het mooi gemarmerd.
    Roer de roomkaas in een grote mengkom, zodat deze wat zachter wordt. Roer hier het merg van een vanillestokje doorheen. Klop in een andere kom de slagroom met de suiker licht stijf. Niet helemaal, omdat je het nog wat klopt als je het met de roomkaas mengt. Spatel de slagroom door de roomkaas tot een mooi egaal mengsel. Roer hier een deel van de dulce de leche doorheen (ik gebruikte de helft, om het niet té zoet te maken). Roer het niet tot een egaal mengsel, maar laat het mooi gemarmerd.
  3. Verdeel het roomkaas mengsel over de bodem. Ik bestrooide de taart nog met wat fijngemalen pepernoten. Je kunt het echter ook met snoepjes, pepernoten, taaitaai of speculaas decoreren. Laat het tenminste 2 uur afgedekt opstijven in de koelkast.
    Verdeel het roomkaas mengsel over de bodem. Ik bestrooide de taart nog met wat fijngemalen pepernoten. Je kunt het echter ook met snoepjes, pepernoten, taaitaai of speculaas decoreren. Laat het tenminste 2 uur afgedekt opstijven in de koelkast.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *