Ik maakte dit heerlijke dulce de leche ijs als afsluiter van een Braziliaans diner. Geen klassiek authentiek Braziliaans nagerecht natuurlijk, maar wel gemaakt met dulce de leche wat onder andere in Brazilië gebruikt en gegeten wordt. Ik vond het in ieder geval een leuk idee als nagerecht 🙂 En optioneel kun je het ijs nog bestrooien met wat grof zeezout. Als je de ‘karamel zeezout hype’ nog niet beu bent in ieder geval 😉
Ik maakte zelf dulce de leche van een blikje gecondenseerde melk. Dat is super makkelijk om te maken, maar je hebt er wel wat tijd voor nodig. Heb je die tijd niet, dan kun je ook kant-en-klare dulce de leche gebruiken. Gebruik dan ook een blikje of potje van ongeveer 300 – 400 gram.
En heb je nog wat dulce de leche over, dan kun je dat er voor het serveren ook nog wat overheen verdelen. Voor de échte dulce de leche fans!
Geniet ervan 🙂
Dulce de leche ijs met zeezout
Extra benodigdheden
- ijsmachine (optioneel)
Ingrediënten
- 1 blikje dulce de leche
- 5 eidooiers
- 1 el vanillesuiker
- 1 el kaneel
- 1 tl vanille extract
- paar druppels amandel aroma
- 1 tl rum aroma of 50 ml bruine rum
- 200 ml melk
- 500 ml slagroom
- grof zeezout
Instructies
- Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig. Mix de dooiers met de vanillesuiker tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het mengsel is dan in volume nagenoeg verdubbeld.
- Verwarm de helft van de slagroom met de dulce de leche, de melk, kaneel, het vanille extract, het amandel aroma en het rum aroma. Gebruik je bruine rum, voeg dit dan straks pas toe. Breng het mengsel tot net niet aan de kook. Draai dan het vuur laag.
- Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren. Doe het mengsel terug in de pan en laat op laag vuur langzaam indikken tot een soort dunne vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Meng er nu met de garde de bruine rum doorheen, als je geen rum aroma gebruikt.
- Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel. Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien.
- Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
- Zet het ijs ten minste 4 uur in de diepvries om te laten opstijven. Bestrooi het ijs voor het serveren met een klein beetje grof zeezout.