Speculaas crumble met appel en zeezout

Speculaas crumble met appel en zeezout

Ik wilde graag iets lekkers verzinnen voor Sinterklaas. Van de ideeën die ik had, koos manlief deze uit en je weet, liefde gaat door de maag ;). Dus dit is mijn eerste sinterklaasrecept geworden! De andere ideeën zul je de komende weken ook wel langs zien komen.

Een appel crumble, maar dan net anders. De crumble maak ik met heerlijke geurige speculaaskruiden. En om het een echt sinterklaassmaak te geven meng ik ook wat speculaaskruiden door de appels, samen met wat speculaasbrokken.

En om het zoete te combineren, voeg ik wat grofgemalen zeezout toe aan de crumble. Let wel op dat je het niet te zout maakt, het blijft immers wel een toetje. Je kunt eventueel ook nog wat dulce de leche (en zeezout) door de appels heen roeren.

Ik heb deze keer gekozen om het te serveren met salted caramel brownie ijs van Ben en Jerry’s.

Benieuwd naar andere Sinterklaas recepten? Bekijk dan ook eens het recept voor mijn sinterklaas trifle of pepernoten cheesecake.

Smakelijk!

Speculaas crumble
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Speculaas crumble met appel en zeezout

Voorbereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Vulling

  • 3 friszoete appels
  • 1 el limoensap
  • 2 el speculaaskruiden
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 el bloem
  • 4 el speculaaskruimels

Crumble

  • 250 gram bloem
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • zeezout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, maak ze schoon en snijd ze in kleine blokjes. Schep de appels om met het limoensap, de speculaaskruiden, bruine basterdsuiker, bloem en speculaaskruimels. Verdeel dit mengsel over 4 kleine ovenschaaltjes
    Appels speculaas crumble
  • Zeef voor de crumble de bloem in een grote mengkom. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg dit toe aan de bloem. Voeg hier ook de bruine basterdsuiker en speculaaskruiden aan toe. Kneed het me je vingers tot kleine kruimels. Kruimels die te groot zijn, kun je met je vingers kleiner wrijven. Als de kruimels de juiste grootte hebben doe je er naar smaak wat zeezout bij. Ik vind het lekker als het flink zoutig is, dat combineert lekker met de zoetzure appels.
    Speculaas crumble
  • Verdeel de crumble over het appelmengsel in de 4 ovenschaaltjes. Zet de schaaltjes crumble in de oven en bak het zo'n 40 minuten. De appels zijn dan zacht en licht gekarameliseerd met de suiker. Serveer het met een klein bolletje roomijs. Smakelijk!
    Speculaas crumble

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.