Pompoen schillen – Het kan ook makkelijk!

Pompoen schillen – Het kan ook makkelijk!

Een pompoen schillen is een rotklus. De schil is hard en het vruchtvlees doet er zeker niet voor onder. Gelukkig zijn er manieren om dit klusje toch prettiger en makkelijker te maken. Je hoeft dus niet meer een half uur los te gaan op het schillen en snijden van een pompoen. Met deze tips kom je er een stuk makkelijker vanaf:

 

Pompoen met schil en al

In principe hoef je een pompoen helemaal niet te schillen. Als je de schil namelijk mee bereid samen met het vruchtvlees van de pompoen, wordt de schil net zo zacht. Een voordeel is dat er op deze manier zelfs extra vitaminen in de pompoen behouden blijven, eigenlijk juist beter dus! Bereid je de pompoen in de oven of gebruik je het in een stoofpot of soep, laat dan de schil lekker zitten. Het wordt namelijk net zo zacht als de rest en het scheelt je een hoop ellende.

 

Gekookte pompoen schillen

Je kunt de pompoen ook een paar minuutjes koken. De schil wordt dan net wat zachter, waardoor je de pompoen makkelijk met een dunschiller kunt schillen. Kook een flinke hoeveelheid water en kies een pan waar de pompoen helemaal in past. Ga je een flespompoen (of butternut) bereiden, kies dan voor een lage brede pan. Voor een gewone pompoen is een hogere pan fijner. Zorg dat er zoveel water in de pan zit dat de pompoen volledig ondergedompeld kan worden. Breng het water aan de kook en voeg de pompoen pas toe als het water kookt. Kook de pompoen 5 minuten, giet daarna het kokend water af en spoel de pompoen enkele minuten onder koud water, zodat de pompoen niet meer te warm is om in je handen te houden.

Nu is een pompoen schillen helemaal niet meer moeilijk. Gebruik een dunschiller (of kaasschaaf als je geen dunschiller hebt) en schil de pompoen, je zult zien dat het nu een stuk makkelijker gaat! Ook het snijden van de pompoen gaat nu een stuk makkelijker.

 

Pompoen in de oven

Je kunt de pompoen ook 20 minuutjes in de oven bakken om de schil zachter te maken. Verwarm je oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in parten en verwijder de zaadjes en draden met een lepel. Je kunt ze nu zo in een ovenschaal, met schil en al, de oven in schuiven. Als je de schil niet mee wil eten, kun je deze er na de baktijd heel makkelijk vanaf halen, zo zacht is hij dan geworden. Maar je kunt jezelf nog meer moeite besparen en de schil gewoon lekker laten zitten. Succes!

Maak bijvoorbeeld eens een kruidige pompoensoep of Italiaanse pompoenstoof, met schil!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.