Octopus stoofpot met chorizo en rode wijn

Ik vind deze Spaans/Portugese octopusstoof heerlijk op een koude donkere avond. Voor mij is dit echt herfsteten. Als de octopus minstens een uurtje heeft gestoofd, dan is deze mooi zacht en mals.

Let op dat je de octopus niet te kort stooft, dan is deze taai. Maar ook niet te lang, want dan wordt de octopus te zacht en dat is ook niet lekker.

De zachte smaak van de octopus combineert mooi met de zoutige smaak van de chorizo en de volle smaken van de port en de rode wijn. Hopelijk geniet je hier net zoveel van als ik.

Lekker met pasta en een frisse salade. Je kunt de stoofpot ook met versgebakken brood serveren. Je kunt dit heerlijk in de saus dopen.

Smakelijk!

Pin recept Delen op Facebook
4.34 van 3 stemmen

Octopus stoofpot met chorizo en rode wijn

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 25 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 stuks ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 200 gram chorizo
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 kg octopus
  • 1 blik gepelde tomaten 400 gram
  • 500 ml rode wijn
  • 100 ml rode port
  • 2 stuks laurierblad
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • verse peterselie

Instructies

  • Snipper de ui, knoflook en rode peper en bak dit een paar minuten op laag vuur in een hoge stoofpan met dikke bodem. Voeg het paprikapoeder toe en bak 1 minuutje mee. Maak ondertussen de chorizo schoon en snijd in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
  • Maak de octopus schoon, als de visboer dit nog niet heeft gedaan. Dit doe je door de kop van het lijf af te snijden. De ogen en de harde bek (snavel) te verwijderen. Deze zit in het midden van de tentakels aan de onderkant van de octopus. Snijd de octopus vervolgens in hapklare stukjes en voeg het toe aan de pan. Bak het een paar minuten mee totdat de octopus van kleur verandert naar roze/paars.
  • Voeg de gepelde tomaten, port en rode wijn toe en roer goed door. Voeg nu ook de laurierblaadjes, wat peterselie en zwarte peper toe. Laat het een half uur met deksel stoven en daarna nog een half uur zonder deksel, zodat de saus in kan dikken. Proef de stoofpot en voeg evt. zout en peper toe naar smaak. Is de saus niet dik genoeg? Laat het gerecht dan nog even stoven. Is de saus te dik? Voeg dan eventueel wat water toe.

Notities

Let op! Stoof de octopus niet te lang, dat komt de structuur niet ten goede. Maar ook niet te kort, want dan is de octopus nog taai. De stooftijd is erg afhankelijk van hoe groot je de stukken octopus snijd. Regelmatig proeven is dus aan te raden 😉 Succes!

6 reacties

  1. Vreemd recept aangezien octopus in een hogedrukpan zeker 2 uur nodig heeft om goed te garen, zonder hoge drukpan MINIMAAL 3 uur

    • Hi Brenda,

      Ik heb het op deze manier al meerdere keren gemaakt en vind de structuur vaak juist te zacht en slijmerig worden als je het langer gaart.
      Maar ieder zijn eigen mening natuurlijk 😉

      Groetjes,
      Evie

      • Ook ik maak geregeld octopus. Octopus moet je altijd eerst invriezen, ik koop hem uit de diepvries. Bevroren in de pan en aan de kook brengen met ongeschilde stukken ui voor de malsheid. Nog geen uur koken, voordat hij gaar is. Met meerdere toevoegingen nog even in de oven en voor het serveren heel veel olijfolie erover. Nog nooit taai of slijmerig gehad.

        • Dat is inderdaad ook een manier 🙂 Als ik mijn octopus bij de visboer haal, is deze vaak al ingevroren geweest, dus dan kun je deze sowieso meteen gebruiken. Ik stoof ‘m meestal rond een uurtje (soms wat langer) en dan is ie heerlijk mals en zacht! En zijn de smaken van de stoofpot goed in de octopus getrokken. Als je ‘m inderdaad nog even in de oven doet, gaart ie ook nog even door. Zoveel manieren om er iets lekkers van te maken!

          Groetjes,
          Evie

4.34 from 3 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.