De inspiratie voor deze octopus salade heb ik overigens (helaas) gejat.. Van culinair genie Rick Stein, waar ik 3 prachtige kookboeken van in mijn kast heb staan. En tja, die man is gewoon een genie, dus wie ben ik om zijn recepten aan te passen of het beter te doen dan hij. Laten we daarom vooral dankbaar zijn voor zijn mooie gerechten en recepten en daar onze (kleine) eigen draai aan geven en lekker genieten!
Deze Spaanse octopus salade is heerlijk fris op een warme zomeravond als je geen zin hebt in warm eten. Doordat alle groenten rauw zijn, heeft de salade een goede bite. Dit combineert heerlijk met de zachte malse octopus.
Het gerookte paprikapoeder met de octopus is een typisch Spaanse smaakcombinatie en geeft de salade wat extra pit. Je kunt eventueel nog een rood pepertje toevoegen om de salade nog wat extra pit te geven.
Smakelijk!
Spaanse octopus salade
Ingrediënten
Salade
- 1 octopus
- 1 rode ui
- 2 paprika’s evt. verschillende kleuren
- 6 lente uitjes
- gerookt paprikapoeder
Dressing
- 3 el rode wijnazijn
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 50 ml olijfolie extra vierge
- zout en peper
Instructies
Salade
- Kook de octopus in licht gezouten water gaar. Na zo'n 45 minuten tot een uur zijn de octopussen gaar en superzacht. Laat de octopus afkoelen.
- Snijd de octopus in stukjes en zet opzij totdat je deze nodig hebt. Snijd de rode ui in halve ringen, de paprika's in blokjes en de lente ui in dikke ringen. Meng alle groenten met de octopus en bestrooi met wat gerookte paprikapoeder naar smaak.
Dressing
- Meng voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe. Schenk de dressing over de salade. Serveer evt. met warm brood om in de dressing te dippen.