Ik ben zelf eigenlijk wel van het vlees, maar ik moet zeggen dat ik de vegetarische producten van Beyond Meat echt wel lekker vind. Dus toen we met vegetarische vrienden op vakantie gingen, maakte ik deze vegetarische worstenbroodjes voor onderweg š Met vegetarisch gehakt dus (kun kiezen welke je wil, maar ik vind die van Beyond Meat dus lekker) en lekker op smaak gebracht met een beetje truffelpuree en mosterd!
Ik heb al vaker worstenbroodjes gemaakt, dus ik vind het niet meer moeilijk om te doen. Is het ook niet, maar je moet even het vouwen/rollen van het deeg onder de knie krijgen. En ervoor zorgen dat je de worstenbroodjes niet langer laat rijzen dan in het recept staat, dan kan het deeg nogal los om de worstjes zitten en dat is zonde.
Als ik worstenbroodjes maak, maak ik er altijd lekker veel. Fijn namelijk om zo’n lekker hapje in de diepvries te hebben voor als je een keer zin hebt in een vettig ontbijt of een lekker tussendoortje š Dip ze in een beetje truffelmayo en je bent een gelukkig mens!
Smakelijk š
Vegetarische worstenbroodjes
Ingrediƫnten
Worstjes
- 500 gram beyond meat vega gehakt
- 1 el truffelpuree of truffeltapenade
- 1 el mosterd
- 4 el paneermeel
- zout en peper naar smaak
Deeg
- 190 ml lauwwarme melk
- 7 gram suiker
- 7 gram gedroogde gist
- 35 gram roomboter op kamertemperatuur
- 350 gram patentbloem
- 1 tl zout
Afwerken
- 1 ei
- klont boter
Instructies
Worstjes maken
- Meng het vegetarisch gehakt met de truffelpuree, mosterd en het paneermeel. Kneed alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en bak een proefstukje om te checken of het gehakt genoeg op smaak is.
- Weeg telkens een stukje vlees af van 40 tot 45 gram en maak hier een worstje van. Leg op een schaal en dek af met plasticfolie. Bewaar dit zolang in de koelkast.
Deeg maken
- Verwarm de melk in de magnetron of in een pannetje totdat deze lauwwarm is. Roer hier de witte basterdsuiker en de gist doorheen met een vork. Laat zo'n 10 minuutjes staan totdat het begint te schuimen.
- Voeg dan de boter (in kleine stukjes) en de bloem toe. Kneed met de (stand)mixer met deeghaken of met de hand tot een mooi soepel niet plakkerig deeg.
- Kneed 5 minuten, voeg dan het zout toe en kneed dit er in nog zo'n 5 minuten goed doorheen. Dek het deeg af met plasticfolie en zet het 15 minuutjes opzij op een warme plek.
- Weeg het deeg en deel dit door het aantal worstjes dat je hebt gemaakt. Zo zwaar moeten de stukjes deeg zijn die je afsnijd. Let op dat je dus net zoveel stukjes deeg hebt als worstjes.
- Rol met je handen bolletjes van de stukjes deeg en dek ze af met plasticfolie en laat 20 minuutjes rusten.
Vegetarische worstenbroodjes bakken
- Rol een bolletje deeg uit tot een langwerpig plat stukje deeg waar het worstje net in past. Leg het worstje erop en vouw eerst de korte stukken van het deeg (de kopse kant van de worst) er omheen.
- Vouw dan zo strak mogelijk de zijkanten om het worstje, rol het nog even strak op je werkblad en leg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Dek af met plasticfolie terwijl je de rest van de worstenbroodjes maakt. Doe dit met al het deeg en de worstjes totdat je alle worstenbroodjes hebt gemaakt.
- Dek ze losjes af met plasticfolie (leg er evt. ook nog een theedoek overheen) en zet op een warme plek in huis om ze nog een uurtje te laten rijzen.
Vegetarische worstenbroodjes bakken
- Verwarm de oven voor op 240 graden. Kluts het eitje. Bestrijk alle worstenbroodjes met het geklutste ei en bak ze vervolgens in 10 tot 12 minuutjes mooi goudbruin.
- Verhit ondertussen een klontje boter. Bestrijk de worstenbroodjes met de gesmolten boter als deze uit de oven komen.
- Dek ze vervolgens af met een schone theedoek (dan worden ze mooi zacht). Eet ze na 5 minuutjes of laat ze afkoelen en bewaar ze in koelkast/diepvries voor later. Warm ze dan nog een paar minuutjes op in de oven (op 140 graden) voordat je ze eet.