Surinaamse kip stond al een tijdje op mijn kooklijstje. Dus toen mijn vriend weer eens door mijn ideeën bladerde, koos hij deze uit. Ik maakte heerlijke Surinaamse vegetarische bami bij deze pittige drumsticks.
Let wel op! Deze drumsticks zijn echt wel pittig. Onderschat niet hoe pittig een Surinaamse peper is. Het lijken zo’n kleine onschuldige pepertjes, maar ze zijn erg scherp. Wel vind ik een specifieke smaak aan de Surinaamse pepers zitten die het gerecht wel echt nog lekkerder maakt.
De cha sieuw (of char sieuw) saus die ik in het gerecht gebruik, kun je bij de Aziatische supermarkt kopen. Je hebt verschillende soorten en ik ben er zelf ook nog niet uit welke de lekkerste is. Hier kom ik nog op terug als ik een voorkeursmerk heb! De saus geeft een mooie rode kleur aan de kip en een heerlijke zoet-zure smaak.
Serveer de Surinaamse kip bijvoorbeeld met Surinaamse nasi of bami.
Smakelijk!
Surinaamse pittige rode kip
Ingrediënten
- 8 drumsticks
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl 5 kruidenpoeder
- 1 tl piment
- 2 el ketjap asin
- 2 el ketjap manis
- 1 el cha sieuw saus verkrijgbaar bij de toko
- 1 el witte peper
- 1 maggiblokje
- 1 Surinaamse peper optioneel
Instructies
- Kerf de drumsticks in met een scherp mes en doe ze in een grote ovenschaal.
- Maak de knoflook schoon en pers deze uit, voeg deze toe aan de kip.
- Meng vervolgens het 5 kruidenpoeder, de piment, ketjap asin, ketjap manis, cha sieuw saus en witte peper toe. Verkruimel het maggiblokje over de kip en roer alles goed door elkaar.
- Snijd de Surinaamse peper doormidden (verwijder de zaadlijsten) en leg dit bij de kip. Dek goed af en laat zo lang mogelijk, maar ten minste 4 uur marineren.
- Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de kip in 30 tot 45 minuten gaar totdat ze mooi donkerbruin zijn.
- Serveer de drumsticks bijvoorbeeld met Surinaamse nasi of bami.
zeer lees baar