Tomato bredie met sadza (of mieliepap)

Tomato bredie met sadza (of mieliepap)

Als je wel eens in Afrika bent geweest, dan weet je dat het eten er echt super lekker is! Of je nou in het Noorden van Afrika van de Marokkaanse keuken aan het genieten bent, op Zanzibar van de Tanzaniaanse keuken of in Zuid Afrika aan de bobotie zit, het is allemaal even lekker!

Ik ben zelf al een paar keer in Afrika geweest (in verschillende landen) en ben gek op de heerlijke stoofpotjes die je er overal kunt vinden! Maar heb je ook wel eens van sadza of mieliepap gehoord? Ik had dat eigenlijk niet.. Maar mijn vriend is opgegroeid in Zimbabwe, en daar aten ze vaak sadza. In Zuid Afrika eten ze het ook veel, alleen heet het daar mieliepap. En volgens mij heeft het in andere Afrikaanse landen ook weer een andere naam.

Sadza of Mieliepap is eigenlijk niets meer dan de witte versie van de Italiaanse polenta. Het is iets steviger, waardoor je het met je handen kunt pakken en dus ook met je handen kunt eten. Sadza heeft op zichzelf niet zo heel veel smaak, maar in combinatie met een goed stoofpotje voegt het naar mijn mening wel echt iets toe. Maar je moet de sadza dus ook wel echt op smaak brengen met zout.

Zoals veel (lekker) eten, is sadza eigenlijk het eten van de armen. Het is namelijk gemaakt van maismeel en (normaal gesproken) water. Ik gebruik echter melk, omdat het daardoor smaakvoller en romiger is. Oorspronkelijk wordt het dan natuurlijk ook niet met lamsvlees gegeten, maar met wat er voorhanden is.

Wil je wel de tomato bredie eten, maar vind je sadza maar raar? :p Dan kun je er ook brood of rijst bij serveren. Of niets, er zitten immers ook al aardappels in de tomato bredie, dus je kunt het zo ook al gewoon lekker eten 🙂

Geniet ervan!

Zuid Afrikaanse tomato bredie met sadza (of mieliepap)
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Tomato bredie met sadza (of mieliepap)

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Tomato bredie

  • 1 kilo lamsbout zonder bot
  • zout en peper
  • scheutje zonnebloemolie
  • 2 uien
  • 1 stukje verse gember van ongeveer 1,5 cm
  • 1 rode peper
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 0,5 tl kruidnagelpoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 bouillonblokje lam of rund
  • 4 grote aardappelen
  • bosje verse peterselie

Sadza (Mieliepap)

  • 300 gram wit maismeel
  • 1 liter melk
  • zout

Instructies

Tomato bredie

  • Snijd het lamsvlees in blokjes en kruid rondom ruim met peper en zout.
  • Verhit de olie in een grote braadpan en bak hier het lamsvlees in aan totdat het rondom mooi bruin is.
  • Maak de uien schoon en snipper deze. Voeg toe aan het lamsvlees in de pan en bak een paar minuutjes mee.
  • Maak de gember schoon en rasp deze bij het vlees in de pan. Roer even goed door.
  • Maak de peper schoon (en verwijder evt. de zaadlijsten). Snipper de peper en voeg deze ook toe aan de pan. Roer nog eens goed door.
  • Maak de knoflook schoon. Snipper deze ook en voeg toe aan de pan.
  • Voeg nu ook de kaneelstokjes, kardemom, kruidnagel en tomatenpuree toe. Bak alles zo'n 5 minuten mee.
  • Voeg dan de blikjes tomatenblokjes toe en vul aan met water totdat het lamsvlees net onder staat.
  • Voeg nu ook de suiker en het bouillonblokje toe. Roer goed door.
  • Doe het deksel op de pan en stoof de tomaten bredie zo'n 2,5 uur op laag vuur.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in hapklare stukken. Voeg deze na 2,5 stoven toe aan de tomato bredie en stoof nog een half uur mee of totdat ze gaar zijn.

Sadza (Mieliepap)

  • Doe 100 gram van het maismeel in een diepe pan en voeg hier een deel van de melk aan toe totdat je een mooi papje hebt.
  • Verwarm dit langzaam op laag vuur. Verwarm de rest van de melk in een ander pannetje (of in de magnetron).
  • Voeg steeds beetje bij beetje de rest van de melk en het maismeel toe en blijf goed roeren met een stevige houten lepel.
  • Na 15 minuten koken (op laag tot middelhoog) vuur moet alle melk en al het maismeel toegevoegd zijn. Breng het dan ook op smaak met zout.
  • Blijf roeren totdat je de zijkanten langzaam droger ziet worden.
  • Als je het een beetje kunt indrukken met de houten lepel en het niet terugveert is de sadza goed. Laat het nu nog 5 minuutjes rusten met het deksel op de pan (van het vuur af).

Tomato bredie met sadza

  • Hak de peterselie fijn en roer dit door de tomato bredie heen.
  • Serveer de tomato bredie met de sadza. Het is de bedoeling dat je met je handen eet!
  • Pak een beetje sadza en dep hier de saus en het vlees mee op. Je mag natuurlijk ook gewoon met mes en vork eten, maar in Zuid Afrika eten ze het lekker met hun handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.