Ik dacht vroeger dat een gebakken cheesecake moeilijk is om te maken, maar dat is helemaal niet zo! En ik vind het stiekem veel lekkerder dan een no-bake cheesecake 🙂 Dus begon ik met experimenteren! Ik maakte al een gewone NY cheesecake, een red velvet cheesecake en nu een karamel cheesecake!
En omdat ik ook een zakje lekkere karamel stroopwafels in de kast had liggen, besloot ik er een karamel-stroopwafel cheescake van te maken. Ik hakte de koekjes grof en bestrooide de cheesecake er rijkelijk mee! Ook fijn, als je scheurtjes hebt in je cheesecake, zie je ze hierdoor ook niet meer!
Lekker bij de koffie of thee, maar ook leuk om te trakteren. Als je wil kun je er ook nog wat extra karamel overheen doen, voor de echte karamel liefhebbers! Sowieso genieten.
Smakelijk!
Karamel cheesecake met stroopwafels
Extra benodigdheden
- ronde springvorm
Ingredients
Bodem
- 180 gram digestive koekjes
- 80 gram ongezouten roomboter
- 1 zakje vanillesuiker
- mespunt zout
Karamel cheesecake
- 800 gram roomkaas
- 250 gram crème fraîche
- 200 gram witte basterdsuiker
- 4 el (gezouten) karamel bijv. van bonne mamman
- 4 el bloem
- 4 grote eieren
Topping
- karamel stroopwafels
- grof (piramide) zeezout
Instructions
- Verwarm de oven voor op 160 graden en zet een bakje met water in de oven.
Bodem
- Maal de koekjes fijn in de keukenmachine of blender. Of doe ze in een ziplock-zak en verkruimel ze met een deegroller.
- Smelt de boter en roer hier het zout en de vanillesuiker doorheen. Roer er vervolgens de koekkruimels doorheen.
- Vet een ronde springvorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk goed aan met een lepel. Zet dit tot gebruik in de koelkast om op te stijven.
Karamel cheesecake
- Mix de roomkaas met de crème fraîche en suiker mooi luchtig. Voeg dan ook de karamel en de bloem toe. Mix dit goed door elkaar.
- Ga over op een garde en klop er 1-voor-1 de eieren doorheen door totdat je een mooi egaal mengsel hebt.
- Giet het roomkaas mengsel op de bodem en bak in de oven voor ongeveer 1 uur totdat de cheesecake net niet meer wiebelig is.
- Laat volledig afkoelen en haal de cheesecake dan voorzichtig uit de springvorm. Snijd de stroopwafels in kleine stukjes en verdeel deze over de bovenkant van de cheesecake. Bestrooi eventueel met wat grof (piramide) zeezout.
Kun je de karamel ook zelf maken of is het dan te warm om door het roomkaasmengsel te doen?
Kan ook, maar laat het dan inderdaad wel even wat afkoelen, anders kan het denk ik gaan schiften