Surinaamse nasi met zoutvlees

Surinaamse nasi met zoutvlees

Surinaamse nasi stond al een tijdje op mijn to do lijstje. Maar dan niet zomaar Surinaamse nasi, maar nasi met zoutvlees. Dit is niet de authentieke Surinaamse manier om nasi te maken. De Javaanse nasi zoals deze bekend staat. Maar omdat zoutvlees wel een typisch Surinaams ingrediënt is, vond ik het toch wel passend. En vooral gewoon heel erg lekker!

Heb je nog nooit zoutvlees bereid? Dan is het wel belangrijk dat je weet dat je zoutvlees eerst moet uitkoken. Anders is het heel erg taai. Dit doe je door het vlees een half uur tot een uur in kokend water te koken zodat het zachter wordt. Vervolgens kun je het in stukjes snijden en verwerken in je gerecht.

Wat ik verder nog in mijn Surinaamse nasi doe? Doperwten, kouseband, masala en trassie. De Surinaamse nasi breng je vervolgens op smaak met ketjap manis en ketjap asin. Let op dat het zoutvlees al best wel zout is. Als je niet zo van zout eten houdt, kun je de ketjap asin eventueel achterwege laten. Wil je het zoutvlees wat minder zout hebben? Dan kun je het eerst goed wassen voordat je het uitkookt. Op die manier wordt het minder zout. 🙂

Ik at deze heerlijke Surinaamse nasi met een gebakken eitje en wat (zelfgekochte) bananenchips. De volgende keer maak ik zelf gebakken banaan of probeer ik eens zelf bananenchips te maken. Maar voor nu was de gekochte bananenchips prima! Bananenchips vind je vaak bij de Toko of bij de Turkse supermarkt.

Wil je wel Surinaamse nasi proberen, maar ben je op zoek naar een gezondere variant? Probeer dan eens mijn Surinaamse nasi met bloemkoolrijst.

Smakelijk!

Surinaamse nasi met zoutvlees en bananenchips

Surinaamse nasi met zoutvlees

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Zoutvlees uitkoken:1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram zoutvlees
  • 300 gram basmatirijst
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember
  • 1 el tomatenpuree
  • zonnebloemolie
  • 200 gram kouseband
  • 1 tl trassie
  • 1 el Surinaamse masala
  • 1 el witte peper
  • 200 gram doperwten
  • 3 el ketjap manis
  • 3 el ketjap asin
  • 4 eieren

Instructies

  • Breng een ruime pan water aan de kook en kook hier het zoutvlees in uit. Kook dit ongeveer een half uurtje tot een uur, totdat het vlees mals is. Kook ondertussen de basmatirijst volgens de verpakking gaar. Zet de rijst opzij totdat je deze nodig hebt. Het is niet erg als deze afkoelt.
  • Maak de ui, knoflook en de gember schoon. Snipper de ui en de knoflook en rasp de gember. Fruit alles in een scheutje zonnebloemolie in een grote wokpan op middelhoog vuur. Voeg na een paar minuutjes de trassie, masala, tomatenpuree en de witte peper toe. Bak dit ook eventjes mee.
  • Snijd het zoutvlees in kleine blokjes en bak dit een paar minuutjes mee. Snijd ondertussen de kouseband in hapklare stukjes en was deze goed. Voeg dit ook toe aan de wokpan en wok even mee. Voeg vervolgens de dopertwen toe. Voeg de rijst toe en bak even mee. Voeg daarna de ketjap manis en ketjap asin toe en roer alles goed door elkaar. Bak in een aparte pan 4 spiegeleitjes en serveer deze met de nasi. Ook lekker met wat bananenchips.

Notities

Tip! Lekker met bananenchips of gebakken banaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling