Surinaamse nasi van bloemkoolrijst

Surinaamse nasi van bloemkoolrijst

Ik zit weer even in mijn gezonde fase, dus ik probeer wat gezonder te eten. Daarom verving ik de witte rijst in mijn nasi door bloemkoolrijst. Dit maak je heel makkelijk zelf, maar kun je tegenwoordig ook in de meeste supermarkten kopen. Als je bloemkoolrijst behandelt als normale rijst, dan eet je naar mijn mening nog steeds een rijstgerecht.

Toen ik bedacht dat ik nasi wilde gaan maken, twijfelde ik nog over de insteek. Je hebt namelijk (Nederlands) Indische nasi, maar ook Surinaamse nasi. Pas in de keuken besloot ik voor een nasi met Surinaamse smaken te gaan. Oké dit is geen authentiek Surinaams recept, maar daardoor zeker niet minder lekker.

De Surinaamse masala geeft een Surinaams tintje aan deze nasi. Ik koop mijn Surinaamse kruiden altijd bij de toko. En als ik voor Surinaamse masala ga, ga ik altijd voor de donkerste variant. Misschien persoonlijke voorkeur, maar die vind ik de lekkerste diepe, bijna rokerige smaak hebben. Daarnaast gebruikte ik een maggiblokje, wat ook typisch is voor de Surinaamse keuken.

Ik wilde eigenlijk ook nog doperwten door de nasi doen. Wel op het boodschappenlijstje gezet, maar helaas niet mee naar huis gegaan. Dus deze keer maar zonder doperwten. Eventueel kun je dus wel wat diepvriesdoperwten door de nasi roeren. Doe dit dan tegelijkertijd met de wortel.

Hopelijk geniet je van deze gezondere variant van mijn nasi, gebaseerd op de Surinaamse keuken.

Smakelijk!

Surinaamse nasi met bloemkoolrijst, kip en hamblokjes
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Surinaamse nasi van bloemkoolrijst

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

 • 1 bloemkool
 • 400 gram kippendijen
 • zeezout
 • versgemalen zwarte peper
 • olijfolie
 • 400 gram hamblokjes
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 el surinaamse masala
 • 1 prei
 • 1 winterpeen
 • 0,5 maggiblokje
 • 1,5 el ketjap manis of meer naar smaak
 • 4 eieren

Instructies

 • Snijd de bloemkool in roosjes en maal de bloemkool fijn in de keukenmachine totdat je kleine stukjes hebt die lijken op gekookte rijst. Snijd de kippendijfilet in kleine blokjes en kruid met peper en zout. Verwarm een klein scheutje olijfolie in een grote wokpan en bak hierin de kip lichtbruin. Voeg de hamblokjes toe en bak deze ook een paar minuten mee.
 • Maak ondertussen de ui en de knoflook schoon en snipper deze. Bak het een paar minuten mee met de kip en ham en voeg de Surinaamse masala toe. Bak een paar minuten mee en zet het vuur daarna laag. Snijd de prei in dunne ringen en was het goed zodat al het zand er af is. Voeg dit ook toe aan het mengsel in de pan en bak een paar minuten mee. Schil ondertussen de wortel en rasp deze. Voeg ook toe aan het mengsel in de pan. Verbrokkel hier een half maggiblokje door en roer goed. Zet het vuur laag en bak ondertussen de eitjes.
 • Voeg de bloemkoolrijst toe, zet het vuur weer iets hoger en roer het goed door. Voeg een flinke scheut ketjap manis toe en roer het goed door elkaar. Proef even of je meer wil of dat het zo goed is of voeg eventueel meer ketjap toe. Verdeel de nasi over 4 kommen en serveer met gebakken uitjes en het gebakken eitje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.