Nasi goreng met komkommer pickle

Nasi goreng met komkommer pickle

Nasi goreng is denk ik zo geïntegreerd in de Nederlandse cultuur, dat ieder gezin hier wel een eigen recept voor heeft. Veel denk ik met kant-en-klare nasikruiden van Conimex bijvoorbeeld. Maar dat is natuurlijk niet waar ik naar op zoek ben. Ik ben voorstander van vers, zelfgemaakt en zonder pakjes en zakjes. Dus hierbij mijn recept voor een heerlijke simpele nasi goreng.

Aangezien ik van eten en koken houd, zal het je niet verbazen dat ik ook gek ben op Masterchef, en dan met name de Australische variant. Dus toen Back to Win uit kwam, ben ik natuurlijk zo snel mogelijk gaan kijken. En toen de jury laaiend enthousiast was over de nasi goreng van de Nederlands-Indische Ben Ungermann ben ik op zoek gegaan naar zijn recept, die ik vervolgens in Eviekookt stijl heb gegoten. En dat is dus dit heerlijke recept geworden!

Zónder kant-en-klare nasikruiden, mét zelfgemaakte sambal én een heerlijke komkommer pickle. En een gebakken eitje kan natuurlijk niet ontbreken op je zelfgemaakte nasi goreng. Ik maakte er ook nog kippetjes bij uit de oven met wat satésaus. Want een Indisch bordje nasi hoort goed vol te liggen! Met natuurlijk een flinke hoeveelheid kroepoek erbij. Wil je eens een nasi goreng proberen die écht zelfgemaakt is? Probeer dan vooral dit recept eens uit!

Smakelijk 🙂

Nasi goreng met komkommer pickle

Voorbereiding 20 min
Bereiding 15 min
Totale bereidingstijd: 35 min
Porties: 4 porties

Ingrediënten

  • 250 gram basmati rijst
  • 1,5 liter kippenbouillon

Komkommer pickle

  • 100 ml witte wijnazijn
  • 50 ml water
  • 2 el suiker
  • 2 tl zout
  • 2 komkommers
  • 1 rode peper

Sambal

  • 5 rode pepers (zonder daadlijsten)
  • 2 el zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el trassie
  • 1 el citroensap
  • halve tl suiker
  • zout en peper

Nasi goreng

  • zonnebloemolie
  • 2 sjalotten
  • 600 gram varkensschouder
  • 8 eieren
  • 6 lente uitjes
  • 2 el ketjap manis

Instructies

  • Kook de rijst in de kippenbouillon zoals de bereidingswijze aangeeft op de verpakking. Zet opzij en laat eventueel afkoelen.

Komkommer pickle

  • Meng de witte wijnazijn, water, suiker en zout in een kom. Halveer de komkommers en schraap de zaadjes eruit met een lepeltje. Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe de komkommer in de kom bij het zuur. Verwijder de zaadlijsten van 1 rode peper en snijd deze in dunne ringetjes. Voeg ook toe aan de pickle en zet opzij. Roer zo nu en dan.

Sambal

  • Maak de pepers schoon en verwijder de zaadlijsten. Maak de knoflook schoon en maal grof in een keukenmachine samen met de rode pepers, trassie, citroensap, suiker en zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout.

Nasi goreng

  • Bak de sambal in een klein pannetje totdat deze heerlijk begint te geuren (zo'n 3 tot 5 minuutjes). Snijd ondertussen het vlees van de varkenskarbonades (varkensschouders) en snijd dit in kleine blokjes. Kruid rondom met peper en zout en bak in een grote wokpan bruin. Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan met het vlees en wok ook even mee. Voeg vervolgens de sambal toe en bak alles nog eventjes samen.
  • Kluts 4 van de eieren en bak hier roerei van in een apart pannetje. Voeg dit vervolgens toe aan het vlees in de wokpan. Voeg nu ook de rijst toe en bak eventjes mee. Voeg vervolgens de ketjap manis toe en roer goed door. Snijd de lente ui in ringetjes en voeg ook toe. Roer alles goed door, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan.
  • Bak 4 spiegeleitjes voor erbij. Giet de komkommer pickle af en serveer de nasi goreng met de pickle en een eitje. Lekker met eventueel wat gefrituurde uitjes en een sateetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling