15 lekkere Indonesische recepten

15 lekkere Indonesische recepten

De Indonesische keuken is denk ik wel één van mijn favorieten. Ik denk niet dat ik ooit een Indonesisch gerecht heb gegeten dat ik niet lekker vond 🙂 Heerlijke smaakmakers: van ketjap manis, tot palmsuiker en trassie, zorgen voor de meest heerlijke gerechten!

Daarom zet ik vandaag 15 van mijn favoriete Indonesische recepten voor je op een rijtje. Met deze Indonesische recepten maak jij de perfecte rijsttafel! Of vernederlands het een beetje en zet één van de recepten als een hoofdgerecht op tafel, ook goed natuurlijk!

1. Rundersmoor

Rundersmoor (Daging Smoor): Rundersukade gestoofd in ketjapsaus

Ik ben gék op stoofvlees! En wat is er beter dan ‘gewoon’ stoofvlees? Indisch stoofvlees natuurlijk! In dit recept stoof je het rundvlees in een heerlijke zoetzoute saus van ketjap manis. Écht heel erg lekker!

>> Naar recept voor Rundersmoor

2. Sambal goreng kentang

Sambal goreng kentang kering: Indonesische frietjes

Waarschijnlijk heb je dit wel eens bij een Indische rijsttafel gekregen. Maar dan krijg je vaak maar een klein bakje. Met dit recept maak je deze Indische frietjes lekker zelf! En dan hoef je het dus zeker niet bij maar een klein bakje te houden!

>> Naar recept voor sambal goreng kentang

3. Ajam betawi

Ajam Betawi: Krokante gefrituurde kip in pittige ketjapsaus

Gefrituurde kip in een sausje van ketjap manis.. Need I say more? Dit is gewoon lekker. Ik kan er lang en kort over zijn, maar probeer het vooral eens gewoon zelf! Dan begrijp je wat ik bedoel 🙂

>> Naar recept voor ajam betawi

4. Nasi goreng

Nasi goreng met komkommer pickle

Ik denk dat ieder Nederlands gezin wel een eigen recept heeft voor een nasi goreng. Dit is mijn versie! Helemaal zelfgemaakt natuurlijk 🙂 Geïnspireerd op de nasi goreng van Ben Ungermann (Masterchef Australië) op basis van een zelfgemaakte sambal. Een lekker makkelijk recept, zonder pakjes en zakjes!

>> Naar recept voor nasi goreng

5. Saté babi

Saté Babi (Saté van varkensvlees)

Deze saté babi zijn eigenlijk het lekkerste van de barbecue. Dan krijg je die heerlijke zwarte rokerige stukjes aan je vlees. En dan smaakt ie dus echt zoals je ‘m bij de Indische rijsttafel krijgt! Heerlijk zoet, kruidig en pittig.

>> Naar recept voor saté babi

6. Telor ketjap manis

Telor ketjap manis: Indische ketjap eieren

Waarschijnlijk ken je de pittige Indische eieren wel (Sambal goreng telor), maar wist je dat er ook een zoete variant bestaat op basis van ketjap manis? Wist ik eigenlijk ook niet, totdat ik bedacht dat dat wel lekker moest zijn en het blijkbaar al bestond :p Dacht ik ook een keer een goed idee te hebben..

>> Naar recept voor telor ketjap manis

7. Babi ketjap

Babi ketjap smoor van varkensschouder

Tja moet ik hier iets over zeggen? Ik gok dat iedereen babi ketjap als gerecht wel kent. Dit is mijn gesmoorde babi ketjap variant. Heerlijk superzacht vlees dat zo uit elkaar valt in een zoete saus van ketjap manis. Gewoon lekker dus!

>> Naar recept voor babi ketjap

8. Sajoer boontjes

Sajoer boontjes: Indonesische sambal boontjes

Misschien maak of maakte je sajoer boontjes nog uit een pakje. Met dit recept kun je daar in ieder geval direct afscheid van nemen! In een kwartier heb je deze heerlijke sambalboontjes op tafel staan. Het perfecte bijgerecht bij elke Indische maaltijd.

>> Recept voor sajoer boontjes

9. Ajam smoor

Ajam Smoor van kippendijen in ketjapsaus

Gesmoorde kippendijtjes in een zoetzoute saus van ketjap manis. Wat je overigens ook kunt maken met drumstickjes. Maar ik vind de heerlijk malse kippendijen ook een heel goed idee! Tja ook dit gerecht is gewoon weer superlekker!

>> Recept voor ajam smoor

10. Frikadel pan

Frikadel pan met ketjapsaus

Frikadel pan klinkt misschien niet heel erg Indonesisch, maar dat is het zeker wel! Dit is namelijk een heerlijke Indonesische versie van gehaktbrood, wat je misschien wel kent 🙂 Ik maakte er een heerlijk zoet ketjapsause bij voor er overheen. Heel erg lekker, zeker als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.

>> Naar recept voor frikadel pan

11. Opor Ayam

Opor Ayam: Indische gestoofde kippendijen in gele kokossaus

Een heerlijke Indonesische kippenstoof in een gele kokossaus. Ik serveerde dit als hoofdgerecht, daarom met een heerlijk zachtgekookt eitje erbij. Serveer je het als onderdeel van een rijsttafel, dan heb je dat eitje niet per se nodig. Wel heel erg lekker, maar niet noodzakelijk 😉

>> Naar recept voor opor ayam

12. Soto Ayam

Soto ajam: Indonesische kippensoep

Traditioneel gezien, begin je een Indonesische rijsttafel met een heerlijke kom dampende soto ayam. Een heerlijke smaakvolle Indonesische kippensoep met citroengras, kurkuma en ei. Ik strooide er nog wat Indonesische frietjes overheen, omdat ik wel van een goede crunch houd, ook bij een soepje!

>> Naar recept voor soto ayam

13. Pastel goreng

Pastel goreng: Indonesische pasteitjes

Deze Indonesische pasteitjes zijn echt perfect voor bij een Indonesische rijsttafel! Natuurlijk kun je zo ook prima als een borrelhapje maken voor een feestje of een borrelavondje, maar als hoofdgerecht lijken ze me iets minder geschikt. Maak er vooral lekker veel, want je kunt ze prima invriezen voor later!

>> Recept voor pastel goreng

14. Udang pedas manis

Gamba's in zoete sojasaus (Udang Pedas Manis)

Udang manis pedas, oftewel gamba’s in een pittige zoete ketjapsaus! Ik serveerde dit als hoofdgerecht met lontong en een zoetzuur van komkommer. Maar ook dit gerechtje leent zich natuurlijk perfect als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.

>> Recept voor udang pedas manis

15. Lemper met kipvulling

Indonesische lemper met kipvulling

Op dit recept ben ik echt heel erg trots. Ik maakte namelijk voor de eerste keer lemper, en vond het werken met zo’n plakkerige rijst al heel erg spannend, maar uiteindelijk zijn ze hartstikke mooi gelukt! Een heerlijke kruidige kipvulling, gehuld in een plakkerige zoete rijsthuls. Echt top! En natuurlijk zijn ook deze weer perfect voor bij een Indonesische rijsttafel. Maak er ook hier lekker veel van, want ze zijn perfect om in te vriezen!

>> Naar recept voor lemper met kipvulling

Met deze Indonesische recepten maak jij de perfecte rijsttafel! En nee, daarvoor hoef je zeker niet alles te maken. Kies een paar lekkere gerechten uit. Natuurlijk kan witte rijst, lontong of nasi niet ontbreken! En persoonlijk vind ik sajoer boontjes en Indonesische frietjes ook altijd wel bij de basis horen, maar verder kun je lekker kiezen wat je er nog meer bij wil maken. Al deze recepten zijn in ieder geval lekker! Dus je zet hoe dan ook een goede rijsttafel op tafel 🙂

Smakelijk!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.