10 lekkere Indonesische recepten

10 lekkere Indonesische recepten

De Indonesische keuken is denk ik wel één van mijn favorieten. Ik denk niet dat ik ooit een Indonesisch gerecht heb gegeten dat ik niet lekker vond 🙂 Heerlijke smaakmakers: van ketjap manis, tot palmsuiker en trassie, zorgen voor de meest heerlijke gerechten!

Daarom zet ik vandaag 10 van mijn favoriete Indonesische recepten voor je op een rijtje. Dat betekent natuurlijk niet dat de rest van mijn Indische recepten niet lekker is :p Maar dit zijn toch wel mijn persoonlijke favorieten. Hopelijk haal je er wat inspiratie uit!

1. Rundersmoor

Rundersmoor (Daging Smoor): Rundersukade gestoofd in ketjapsaus

Ik ben gék op stoofvlees! En wat is er beter dan ‘gewoon’ stoofvlees? Indisch stoofvlees natuurlijk! In dit recept stoof je het rundvlees in een heerlijke zoetzoute saus van ketjap manis. Écht heel erg lekker!

>> Naar recept voor Rundersmoor

2. Sambal goreng kentang

Sambal goreng kentang kering: Indonesische frietjes

Waarschijnlijk heb je dit wel eens bij een Indische rijsttafel gekregen. Maar dan krijg je vaak maar een klein bakje. Met dit recept maak je deze Indische frietjes lekker zelf! En dan hoef je het dus zeker niet bij maar een klein bakje te houden!

>> Naar recept voor sambal goreng kentang

3. Ajam betawi

Ajam Betawi: Krokante gefrituurde kip in pittige ketjapsaus

Gefrituurde kip in een sausje van ketjap manis.. Need I say more? Dit is gewoon lekker. Ik kan er lang en kort over zijn, maar probeer het vooral eens gewoon zelf! Dan begrijp je wat ik bedoel 🙂

>> Naar recept voor ajam betawi

4. Nasi goreng

Nasi goreng met komkommer pickle

Ik denk dat ieder Nederlands gezin wel een eigen recept heeft voor een nasi goreng. Dit is mijn versie! Helemaal zelfgemaakt natuurlijk 🙂 Geïnspireerd op de nasi goreng van Ben Ungermann (Masterchef Australië) op basis van een zelfgemaakte sambal. Een lekker makkelijk recept, zonder pakjes en zakjes!

>> Naar recept voor nasi goreng

5. Saté babi

Saté Babi (Saté van varkensvlees)

Deze saté babi zijn eigenlijk het lekkerste van de barbecue. Dan krijg je die heerlijke zwarte rokerige stukjes aan je vlees. En dan smaakt ie dus echt zoals je ‘m bij de Indische rijsttafel krijgt! Heerlijk zoet, kruidig en pittig.

>> Naar recept voor saté babi

6. Telor ketjap manis

Telor ketjap manis: Indische ketjap eieren

Waarschijnlijk ken je de pittige Indische eieren wel (Sambal goreng telor), maar wist je dat er ook een zoete variant bestaat op basis van ketjap manis? Wist ik eigenlijk ook niet, totdat ik bedacht dat dat wel lekker moest zijn en het blijkbaar al bestond :p Dacht ik ook een keer een goed idee te hebben..

>> Naar recept voor telor ketjap manis

7. Babi ketjap

Babi ketjap smoor van varkensschouder

Tja moet ik hier iets over zeggen? Ik gok dat iedereen babi ketjap als gerecht wel kent. Dit is mijn gesmoorde babi ketjap variant. Heerlijk superzacht vlees dat zo uit elkaar valt in een zoete saus van ketjap manis. Gewoon lekker dus!

>> Naar recept voor babi ketjap

8. Sajoer boontjes

Sajoer boontjes (pittige Indische sambal boontjes)

Misschien maak of maakte je sajoer boontjes nog uit een pakje. Met dit recept kun je daar in ieder geval direct afscheid van nemen! In een kwartier heb je deze heerlijke sambalboontjes op tafel staan. Het perfecte bijgerecht bij elke Indische maaltijd.

>> Recept voor sajoer boontjes

9. Ajam smoor

Ajam Smoor van kippendijen in ketjapsaus

Gesmoorde kippendijtjes in een zoetzoute saus van ketjap manis. Wat je overigens ook kunt maken met drumstickjes. Maar ik vind de heerlijk malse kippendijen ook een heel goed idee! Tja ook dit gerecht is gewoon weer superlekker!

>> Recept voor ajam smoor

10. Gefrituurde speklapjes

Indische speklapjes met satésaus en ketjap manis

Hier gaan we even lekker freestylen, want dit is zeker geen authentiek Indisch recept. Maar het is wel heel erg lekker! Je marineert de speklapjes in wat ketjap manis en kruiden. Daarna frituur je ze heerlijk krokant! Lekker met een simpele satésaus erbij of wat ketjap manis.

>> Naar recept voor gefrituurde Indische speklapjes

Ik hoop dat bovenstaande lijst je wat lekkere inspiratie voor recepten uit de Indonesische keuken geeft! Ik kan je de tip geven om ze allemaal te proberen. Alle bovenstaande gerechten zijn lekker, dat kan ik je garanderen. Maar waar je zin in hebt, ligt natuurlijk helemaal bij jou! 🙂 Heb je een van de gerechten geprobeerd, laat dan zeker een reactie voor me achter onder dit bericht: vind ik leuk 🙂

Smakelijk!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *