Frikadel pan met ketjapsaus

Frikadel pan met ketjapsaus

Ik ging een rijsttafel maken, en dan staat er altijd veel op tafel! Ik heb al best veel Indonesische recepten online staan, dus ik wilde weer eens wat nieuws proberen. Ik at een keer een heerlijke frikadel pan bij een vriendin toen zij een rijsttafel voor ons maakte. En dat was trouwens ook de eerste keer dat ik frikadel pan at, maar ik vond het meteen heel erg lekker! En het heeft even geduurd.. maar ik heb het nu eindelijk ook zelf gemaakt 🙂 En dat beviel me ook hartstikke goed.

Met dit recept heb je zeker genoeg voor 8 tot 10 personen, zeker als je ook nog heel veel andere gerechtjes op tafel hebt staan. Is dit het enige wat je maakt? Dan kun je er denk ik met 4 tot 6 man van eten. Serveer er dan wat rijst en gekookte (of sajoer) boontjes bij.

Wat moet je je eigenlijk voorstellen bij frikadel pan? Eigenlijk is het een Indonesisch gehaktbrood. Heerlijk op smaak door de kruiden en de ketjap! En ik serveer er ook nog een zelfgemaakt ketjapsausje bij. Hoeft niet, maar vind ik wel heel erg lekker 🙂

Smakelijk!

Frikadel pan met ketjapsaus
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Frikadel pan met ketjapsaus

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 45 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 8 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Frikadel pan

  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el sambal badjakw
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 800 gram half om half gehakt of rundergehakt voor een magere versie
  • peper en zout
  • 2 eieren
  • 6 el ketjap manis
  • 2 el ketjap asin
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • verse nootmuskaat
  • klein bosje verse bladselderij
  • paneermeel

Ketjapsaus

  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el laos
  • 6 el ketjap manis
  • 6 el ketjap asin
  • 1 tl sambal badjak
  • 1 tl citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Frikadel pan

  • Maak de uien en knoflook schoon en snipper beiden. Bak de ui in een scheutje zonnebloemolie. Voeg na een paar minuutjes de sambal en de knoflook toe en bak nog zo'n minuut of 2. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  • Schil de aardappelen en kook ze in zo'n 20 minuutjes (in gezouten water) zacht en gaar. Laat de aardappelen afkoelen en prak ze tot een zachte puree.
  • Meng ondertussen het gehakt met de eieren, ketjap (manis en asin), koriander en komijn. Breng op smaak met lekker veel peper, zout en nootmuskaat. Hak een bosje bladselderij fijn en kneed dit ook door het gehakt.
  • Voeg nu ook de afgekoelde aardappelen en het uienmengsel toe. Kneed goed door en bak een proefstukje om te checken of je gehakt goed op smaak is. Zout genoeg? Mooi, dan kunnen we de frikadel pan maken!
  • Bestrooi de bodem van een ovenschaal met wat paneermeel. Verdeel hier het gehakt overheen en eindig weer met een laagje paneermeel. Bak de frikadel pan in zo'n 45 minuten mooi gaar en krokant in de oven.

Ketjapsaus

  • Maak ondertussen de ketjapsaus. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een steelpannetje. Maak de ui schoon en snipper deze. Bak een paar minuutjes in de olie. Maak de knoflook schoon en voeg deze ook toe, bak nog een paar minuutjes mee.
  • Voeg vervolgens de laos, ketjap (asin en manis), sambal en het citroensap toe. Breng aan de kook, roer even goed door en zet het vuur uit. Laat de saus afkoelen en serveer deze bij de frikadel pan.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.