Ajam Betawi (Krokante kip in ketjapsaus)

Ajam Betawi (Krokante kip in ketjapsaus)

Ik kende dit gerecht eigenlijk nog niet, totdat ik het ergens in een lijst met populaire Indische gerechten langs zag komen. En ik ken op zich best wat Indonesische gerechten, maar deze dus nog niet. Het klonk wel direct heel erg lekker! Gefrituurde kipstukjes in een ketjapsaus, what’s not to love? Ik ben in ieder geval gek op ketjap en eigenlijk alles dat gefrituurd is haha!

Ik heb wat rond gezocht naar recepten voor ajam betawi en hoe je kippendij stukjes het beste kunt frituren en ben lekker aan de slag gegaan! Ik heb een beetje pit aan de saus toegevoegd door wat sambal brandal toe te voegen en heb de stukjes kip in een jasje van bloem én maizena gecoat en daarna heerlijk gefrituurd. Ik denk dat het in het originele recept niet hoort, maar ik voeg ook een beetje ketjap asin toe. Ik vond het zoete in de saus anders iets te veel overheersen en vond dus dat het nog een beetje zout nodig had. Dat heb ik toegevoegd in de vorm van een eetlepel ketjap asin.

Ik serveerde deze ajam betawi met gekookte pandanrijst en simpele gestoomde paksoi. Gestoomde paksoi is heel makkelijk te maken! Snijd de paksoi in stukjes, doe over in een stoommandje en stoom dit in 5 minuten gaar boven de pan waar je de rijst in kookt. Supermakkelijk, lekker multitasken en het smaakt heerlijk bij de zoete en pittige smaken van de ajam betawi. Maar je kunt er ook een simpele komkommersalade bij eten of gewoon in stukjes gesneden komkommer.

Ps. Ben je fan van gefrituurde kip? Probeer dan ook eens bij Koreaanse gefrituurde kip of Kimchi salade met gefrituurde kip.

Smakelijk!

Ajam Betawi: Krokante gefrituurde kip in pittige ketjapsaus

Ajam Betawi: Gefrituurde kip in ketjapsaus

Voorbereiding 20 min
Bereiding 10 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Ketjapsaus

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • klein stukje gember ter grootte van een vingertop
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl sambal brandal
  • 1 el citroensap
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el ketjap asin
  • 6 el ketjap manis

Ajam Betawi

  • 800 gram kippendijen
  • 2 el bloem
  • 3 el maizena
  • zout en peper
  • zonnebloemolie om in te frituren

Instructies

  • Maak de boemboe door de ui, knoflook en gember schoon te maken en samen met de koriander en sambal grof te malen in de keukenmachine. Verhit vervolgens een tl zonnebloemolie in een diepe steelpan en fruit hier de boemboe in aan. Voeg hier het citroensap, de bruine basterdsuiker, ketjap manis en ketjap asin aan toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, kun je het vuur laag zetten. Houd de saus warm.
  • Snijd de kippendijen in stukjes. Meng de bloem en maizena in een diep bord en breng op smaak met peper en zout. Roer dit goed door elkaar en roer hier vervolgens de kipstukjes doorheen. Breng een laag van ongeveer 2 cm zonnebloemolie in een wokpan tot 180 graden (heet genoeg om in te frituren). Frituur de kip (eventueel in 2 porties) in zo'n 8 tot 10 minuutjes lichtbruin in de olie. Meng de gefrituurde kip met de saus en serveer direct met witte rijst en eventueel een komkommersalade of gestoomde paksoi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *