Kimchi salade met krokante kip

Deze kimchi salade is eigenlijk helemaal niet gemaakt van kimchi. Maar het bevat wel de ingrediënten die ook in een traditionele kimchi zitten. Wat is dan het verschil? Deze kimchi is snel klaar, zodat je er direct een heerlijke salade van kunt maken.
Echte kimchi is van oorsprong een Koreaans gerecht dat gemaakt wordt door kool enkele dagen te laten fermenteren. Maar je kunt kimchi ook prima kant en klaar in de Aziatische supermarkt kopen. Voor deze kimchi salade heb ik echter mijn fantasie de vrije loop laten gaan en mezelf laten inspireren door echte kimchi en deze smaken verwerkt in een heerlijk simpele salade.
En als je wel eens kimchi hebt gegeten, dan weet je dat dit gerecht erg heftige rijke smaken bevat. Zout, zuur, pittig, umami, noem het maar op. Heerlijk! Maar dat vraagt wel om een extra element om deze smaken in balans te brengen. Daarom maakte ik hier heerlijke zoete knapperige kip bij.
De kip is gebaseerd op het Koreaanse gerecht dakgangjeong. Een Koreaans georiënteerde salade dus, maar niet authentiek Koreaans. Wel snel klaar en makkelijk om te bereiden. En niet onbelangrijk, erg lekker!
Smakelijk!
Kimchi salade met krokante kip
Ingrediënten
Kimchi salade
- 1 kool savooie-, chinese- of spitskool
- 4 lente uitjes
- 2 winterpenen
- 2 sjalotten
- 2 cm gember
- 2 teentjes knoflook
Kimchi dressing
- 1 el gochujang (of sriracha)
- 4 el sojasaus
- 2 el appelazijn
- 1,5 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
Krokante kip
- 800 gram kippendijen
- zout en peper
- maizena
- zonnebloemolie
- 2 el sojasaus
- 2 el mulyeot verkrijgbaar bij de toko – of vervang door honing
- 2 el appelazijn
- 3 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
- 1 el sesamolie
- sesamzaadjes
- gezouten pinda’s
Instructies
Kimchi salade
- Snijd de kool in hapklare stukjes en zet dit opzij totdat je het nodig hebt. Maak de wortel schoon en rasp deze. Snijd de sjalot en lente ui in dunne ringetjes. Maak de gember en knoflook schoon en rasp beiden. Meng alle groenten, behalve de kool, door elkaar.
- Meng voor de kimchi dressing alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en roer hier de groenten (behalve de kool!) doorheen. Zet dit opzij totdat je het weer nodig hebt.
- Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een grote wokpan en bak hier de kool ongeveer 3 minuten in, totdat het net wat zachter is. Laat de kool even uitlekken, schep het dan door de groenten heen en meng goed met de dressing. Verdeel de kimchi salade over 4 grote kommen.
Krokante kip
- Snijd de kippendijen in reepjes en kruid dit ruim met peper en zout. Haal de kipreepjes door de maizena en zet opzij. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een grote wokpan. Je moet hier de kipreepjes in kunnen frituren. Laat de olie dus goed heet worden (zo'n 180 graden).
- Breng ondertussen de sojasaus, mulyeot, palmsuiker, appelazijn en sesamolie in een klein pannetje aan de kook. Laat dit in een paar minuten lichtjes inkoken totdat de suiker gekarameliseerd is en de saus wat is ingedikt.
- Frituur de kipreepjes in porties in de hete olie en laat dit uitlekken in een vergiet (bekleed met wat keukenpapier). Als je alle kip gebakken hebt, meng dit dan met de saus die je net in het pannetje hebt ingekookt. Verdeel de kip over de kimchi salade in de kommen en garneer met sesamzaadjes en pinda's. Smakelijk!
Lekker recept. Bedankt!
Alleen in ingredientenlijst staat mulyeot en die wordt niet gebruikt in de instructies.
Terwijl in de instructies mirin staat vermeld, maar die komt weer niet in de ingredientenlijst voor.
Ik heb mulyeot (honing) gebruikt en geen mirin.
Dankjewel Margret! Voor het compliment en het laten weten dat het recept niet helemaal klopt.
Ik heb er laatst inderdaad wat aan lopen sleutelen, maar niet helemaal consequent dus 😉
Ik ga het kloppend maken!
In principe gaat het erom dat je en zoet ingrediënt gebruikt en dat kan zowel mulyeot, honing of mirin zijn 🙂
Maar mijn voorkeur gaat uit naar mulyeot!
Groetjes,
Evie