Rundersmoor (Daging Smoor)

Rundersmoor (Daging Smoor)

Ik vind smaken uit de Indonesische keuken altijd heerlijk. De zoete en zoute smaken van ketjap Manis of ketjap Asin geven zoveel smaak aan een gerecht. Eerder maakte ik al eens Ajam smoor, maar deze rundersmoor is ook zeker het proberen waard! Zo lekker 🙂

Een heerlijk gerecht dat je in het weekend kunt maken of ’s avonds alvast voor de volgende dag. Hoe langer je dit gerecht laat stoven, hoe lekkerder en zachter het vlees namelijk wordt. Én hoe beter de heerlijke Indonesische smaken in je vlees trekken. Ik heb het vlees zelf 3 uur laten smoren en dat is helemaal prima! En als je het gerecht al de avond vantevoren maakt, dan kunnen de heerlijke smaken de hele nacht in het vlees trekken en krijg je een nog smaakvoller gerecht. Kan allebei dus!

Er zijn heel veel verschillende soorten ketjap, zowel Manis als Asin. Zelf gebruik ik altijd de ketjap van ABC. Dat vind ik in ieder geval zelf de lekkerste van alle merken die ik geprobeerd heb 😉 Vroeger kon je die alleen nog bij de Toko krijgen, maar volgens mij verkopen de Albert Heijn en de Jumbo deze heerlijke ketjap tegenwoordig ook. Heb je een voorkeur voor een andere ketjap? Dan kun je die natuurlijk ook gewoon gebruiken.

Ik serveerde deze rundersmoor met sambal boontjes, lontong en sambal goreng kentang.

Smakelijk!

Rundersmoor (Daging Smoor): Rundersukade gestoofd in ketjapsaus

Rundersmoor

Voorbereiding 30 min
Bereiding 4 uur
Totale bereidingstijd: 4 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram sukadelappen
  • 2 el gemalen koriander
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • zout en peper
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 8 el ketjap manis
  • 2 el ketjap asin
  • 1 el witte wijnazijn
  • 300 ml water
  • 1 runderbouillonblokje

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes en meng het goed met de gemalen koriander, bruine basterdsuiker en peper en zout naar smaak. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stevige stoofpan met dikke bodem en braad het vlees in porties bruin. Maak ondertussen de uien schoon en rasp deze. Maak ook de knoflook schoon en pers deze uit. Voeg de uien en knoflook aan het vlees toe in de pan.
  • Voeg vervolgens de ketjap manis, ketjap asin, water en het runderbouillonblokje toe en stoof het gerecht ongeveer 3 uur met het deksel op de pan op laag vuur. Roer af en toe zodat het vlees niet aan de bodem plakt. Haal na 3 uur het deksel van de pan en stoof het nog een half uurtje zonder deksel om de saus wat in te laten dikken. Roer regelmatig.

Notities


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling