Gado Gado met zelfgemaakte satésaus

Gado Gado met zelfgemaakte satésaus

0 Comments

Een vriendin van me wilde Sambal Goreng Kentang leren maken, dus ik bedacht er deze heerlijke Gado Gado bij. Want wat is er nou lekkerder dan zelfgemaakte satésaus? Het is supermakkelijk en zeer zeker de moeite waard! Een wereld van verschil namelijk met satésaus uit een pakje. En je kunt zelf bepalen hoe sterk, zoet, zout of pittig je de satésaus maakt. Ik houd van een donkere zoute en zoete satésaus, dus ik gebruik lekker veel ketjap manis en ketjap asin. Maar je kunt natuurlijk ook voor een lichtere variant gaan door meer kokosmelk te gebruiken en minder smaakmakers.

Ik at deze Gado Gado met Sambal Goreng Kentang en Babi Ketjap. Maar het is ook heel lekker als vegetarische maaltijd met gekookte witte rijst of longtong. Of serveer het met mijn Ajam Smoor als onderdeel van een maaltijd. Waarmee je het ook combineert, het is heerlijk! Ik at het trouwens de volgende dag als lunch met een beetje gekookte witte rijst, ook heerlijk. Smakelijk!

 

Recept Afdrukken
Gado Gado met zelfgemaakte satésaus
Gado Gado met zelfgemaakte satésaus
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Satésaus
  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 200 gram gezouten pinda's
  • 0,5 blik kokosmelk 200 ml
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin of donkere sojasaus
  • 1 el bruine basterdsuiker
Gado Gado
  • 400 gram sperziebonen
  • 250 gram taugé
  • 1 winterpeen
  • 1 komkommer
  • 2 eieren
  • gezouten pinda's garnering
  • kroepoek garnering
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Satésaus
  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 200 gram gezouten pinda's
  • 0,5 blik kokosmelk 200 ml
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin of donkere sojasaus
  • 1 el bruine basterdsuiker
Gado Gado
  • 400 gram sperziebonen
  • 250 gram taugé
  • 1 winterpeen
  • 1 komkommer
  • 2 eieren
  • gezouten pinda's garnering
  • kroepoek garnering
Gado Gado met zelfgemaakte satésaus
Instructies
Satésaus
  1. Maak voor de satésaus de ui, knoflook en rode peper (zonder zaadlijsten) schoon en snipper deze. Bak de ui, knoflook en rode peper in wat olie in een hoge pan op middelhoog vuur. Bak het totdat de ui mooi glazig is.
  2. Maal ondertussen de pinda's grof in een keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook pindakaas met stukjes gebruiken of de pinda's grof stampen in een vijzel. Voeg de pinda's toe aan het ui-mengsel in de pan en roer het goed door. Voeg vervolgens de kokosmelk, ketjap manis, ketjap asin en bruine basterdsuiker toe en roer goed door totdat er geen klontjes meer in de satésaus zitten. Laat het op laag vuur lichtjes doorpruttelen. Proef of de satésaus de juiste balans heeft tussen zoet, pittig en zout. Voeg anders respectievelijk nog ketjap manis, rode peper/sambal oelek of ketjap asin toe.
Gado Gado
  1. Kook de eieren zacht in kokend water in 6 minuten. Laat ze schrikken en pel ze als ze afgekoeld zijn. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in hapklare stukjes. Blancheer deze 5 minuten in licht gezouten kokend water. Maak de komkommer schoon en snijd deze in reepjes. Maak de wortel schoon en schaaf deze in lange linten.
  2. Verdeel de groente over 1 grote of meerder kleine kommen. Pel het ei en snijd het doormidden, leg dit op de groenten. Garneer met kleine stukjes kroepoek en wat pinda's.
    Verdeel de groente over 1 grote of meerder kleine kommen. Pel het ei en snijd het doormidden, leg dit op de groenten. Garneer met kleine stukjes kroepoek en wat pinda's.
Notities

Tip! Lekker als vegetarisch hoofdgerecht met witte rijst of longtong. Of serveer het als onderdeel van een maaltijd met bijvoorbeeld Babi Ketjap, Ajam Smoor en Sambal Goreng Kentang.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *