Gado gado met kipgehaktballetjes

Gado gado met kipgehaktballetjes

Dit is echt Indonesië in een bowl! Heerlijke fluffy rijst met knapperige groenten, smaakvolle ketjap gehaktballetjes en een zelfgemaakte pindasaus. Met een eitje erbij natuurlijk. Het kost je wel even wat tijd. Zelf gehaktballetjes maken is natuurlijk altijd wel een klusje. En de zelfgemaakte pindasaus kost je ook wel een minuut of 10, maar het is wel heel erg lekker en dus zeker de moeite waard!

Je kunt ook wat extra’s maken. Het mooie van gado gado is namelijk dat je het prima koud kunt eten. Dat geldt ook voor de gehaktballetjes. Maak je dus wat extra’s, dan heb je een heerlijke lunch voor de volgende dag!

Ik laat het kipgehakt altijd bij de slager maken van kippendijen, dat is een stuk smaakvoller dan kant en klaar kipgehakt uit de supermarkt. En ook iets vetter, waardoor ik vrij veel paneermeel gebruik. Mocht je nou merken dat het wat droog wordt met zoveel paneermeel, dan kun je er wat minder in doen. Het gehakt moet in ieder geval niet meer aan je handen plakken, dan zit er genoeg paneermeel bij.

Smakelijk!

Gado gado met kipgehaktballetjes

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 200 gram pandan rijst

Kipgehaktballetjes

  • 600 gram kipgehakt (van kippendijen)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el ketjap asin
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el bruine suiker
  • 6 el paneermeel
  • zout en peper naar smaak

Pindasaus

  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram gezouten pinda's
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el ketjap asin
  • 1 el bruine suiker

Gado gado bowl

  • 4 eieren
  • 250 gram peultjes
  • 1 komkommer
  • 250 gram taugé

Instructies

  • Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Kipgehaktballetjes

  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Meng met de overige ingrediënten voor de gehaktballetjes en breng op smaak met peper en zout. Kneed zo kort mogelijk door totdat alle ingrediënten net goed gemengd zijn.
  • Maak een klein balletje en bak deze als proefballetje. Is het genoeg op smaak gebracht met peper en zout of is het nog een beetje flauw? Voeg dan eventueel nog wat extra zout en peper toe en kneed nog even kort door.
  • Maak kleine balletjes van het gehaktmengsel en bak deze in een scheutje olie mooi bruin rondom.

Pindasaus

  • Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit een scheutje olie in een steelpannetje en fruit hier de ui in totdat deze net glazig is.
  • Maak dan de rode peper schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in heel kleine stukjes. Voeg toe aan de ui in de pan en bak ongeveer 2 minuten mee.
  • Maak de knoflook schoon, snipper deze en bak ook 1 minuutje mee.
  • Maal de pinda's in de keukenmachine tot een grove pindakaas. Voeg zoveel kokosmelk toe totdat je een mooie smeuïge pindakaas hebt. Doe dit samen met de bruine suiker, ketjap manis, ketjap asin en de rest van de kokosmelk bij de uien in de pan.
  • Roer goed door en breng tegen de kook aan. Houd op laag vuur warm

Gado gado bowl

  • Kook de eieren in 6 minuten mooi zacht en laat schrikken onder koud water.
  • Blancheer de peultjes in zo'n 2 minuten totdat ze net gaar zijn, maar nog wel knapperig. Spoel af onder koud water zodat ze niet doorgaren.
  • Snijd de komkommer in plakjes.
  • Verdeel de rijst, de groenten en de kipgehaktballetjes over 4 kommen. Doe hier wat pindasaus overheen. Halveer de eieren en leg er per bowl 1 eitje bovenop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.