Ik vind tempeh vaak heel erg lekker als ik het ergens eet, maar weet zelf nooit zo goed wat ik er mee kan doen. Totdat ik bedacht dat ik deze sambal goreng tempeh kering ook wel eens een keertje zelf kon maken. In principe hetzelfde als mijn Indische frietjes, maar dan natuurlijk net anders :p
Je bakt de tempeh in kleine stukjes lekker knapperig, en met de overige smaakmakers krijg je dan deze heerlijke knapperige sticky tempeh stukjes. Die perfect zijn als bijgerecht bij een Indonesische maaltijd of als onderdeel van een complete rijsttafel.
Deze tempeh is niet vegetarisch (of vegan) omdat ik trassie als smaakmaker gebruik. Aangezien ik daar echt geen plantaardig alternatief voor kan bedenken.. is de enige optie om dit vega(n) te maken, de trassie weg te laten. Ben ik zelf geen voorstander van, maar mocht je dat toch willen, dan is dat je optie!
Smakelijk 🙂
Sambal goreng tempeh kering
Ingrediënten
- 1 blok tempeh
- zonnebloemolie
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el sambal
- 1 el laos
- 1 el palmsuiker
- 1 el trassie
- scheut ketjap manis
Instructies
- Snijd de tempeh in kleine stukjes. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een grote wokpan en bak de tempeh (eventueel in porties) mooi donkerbruin en knapperig. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
- Haal de overtollige olie uit de pan. Maak de rode ui schoon en snipper deze. Bak deze in de achtergebleven olie glazig. Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe en bak ook een minuutje mee.
- Voeg vervolgens de sambal, laos, palmsuiker en trassie toe. Roer alles goed door totdat de trassie en suiker gesmolten zijn en opgenomen zijn in de overige smaken.
- Doe de tempeh terug in de pan en roer goed. Voeg een flinke scheut ketjap manis toe (naar smaak) en roer goed door elkaar. Serveer warm of koud als bijgerecht bij een Indonesische maaltijd of rijsttafel.