Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig. Mix de dooiers met de vanillesuiker tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het mengsel is dan in volume nagenoeg verdubbeld.
Verwarm de helft van de slagroom met de gecondenseerde melk en de gewone melk. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit, voeg beiden toe aan het pannetje. Breng het mengsel tot net niet aan de kook. Draai dan het vuur laag en haal het vanillestokje eruit.
Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren.
Doe het mengsel terug in de pan en laat op laag vuur langzaam indikken tot een soort dunne vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Meng er nu met de garde de olijfolie doorheen.
Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel. Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien.
Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
Zet het ijs ten minste 4 uur in de diepvries om te laten opstijven. Giet voor het serveren nog wat extra olijfolie over het ijs en bestrooi met een klein beetje zeezout.