Olijfolie ijs maken stond al lang op mijn lijstje. Dus toen ik een flesje heerlijke olijfolie opgestuurd kreeg van Vita Gusto, ging ik er mee aan de slag! In principe kun je dit ijs met elke soort olijfolie maken, maar zorg er wel voor dat je een goede kwaliteit kiest. De olijfolie moet zo ook al lekker zijn, anders wordt je ijs ook niet super. Gebruik dus niet de goedkoopste olijfolie uit de supermarkt.
Ik besloot het zeezout niet door het ijs de mengen, omdat ik niet wil dat de smaak van zeezout overheerst. Dus strooide ik een beetje zeezout over het ijs voor het serveren, samen met nog wat extra olijfolie. En dat smaakte top! Niet te veel zout, maar net genoeg om de smaak nog meer te laten spreken.
Heb je geen ijsmachine? Op zich niet zo erg. Persoonlijk vind ik het wel echt makkelijker om ijs te maken met een ijsmachine. Maar het is niet per se nodig. De gecondenseerde melk en de slagroom zorgen er al voor dat het ijs lekker romig wordt. Maar voor het romigste resultaat (zonder ijskristallen), moet je het ijs nog wel regelmatig omscheppen als het in de diepvries staat. Totdat het helemaal bevroren is. Wat werk, maar zo krijg je wel het lekkerste ijs! Of met de ijsmachine dus 🙂
Smakelijk!
Olijfolie ijs met zeezout
Extra benodigdheden
- ijsmachine
Ingrediënten
- 5 eidooiers
- 1 el vanillesuiker
- 500 ml slagroom
- 100 ml melk
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 1 vanillestokje
- 125 ml goede kwaliteit olijfolie
- grof zeezout
Instructies
- Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig. Mix de dooiers met de vanillesuikert tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het mengsel is dan in volume nagenoeg verdubbeld.
- Verwarm de helft van de slagroom met de gecondenseerde melk en de gewone melk. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit, voeg beiden toe aan het pannetje. Breng het mengsel tot net niet aan de kook. Draai dan het vuur laag en haal het vanillestokje eruit.
- Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren.
- Doe het mengsel terug in de pan en laat op laag vuur langzaam indikken tot een soort dunne vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Meng er nu met de garde de olijfolie doorheen.
- Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel. Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien.
- Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
- Zet het ijs ten minste 4 uur in de diepvries om te laten opstijven. Giet voor het serveren nog wat extra olijfolie over het ijs en bestrooi met een klein beetje zeezout.