Chocolate chip cookies met koffie en zeezout

Chocolate chip cookies met koffie en zeezout

Ik heb al vaker gelezen dat koffie baksels met chocolade nóg lekkerder maakt.. Nou ben ik niet echt een koffie fan, dus tot nu toe had ik dat eigenlijk nog nooit geprobeerd. Maar ik was natuurlijk wel nieuwsgierig 😉 Daarom besloot ik het toch eens te proberen en maakte ik deze chocolate chip cookies met chocolade, karamel en zeezout! En dat was inderdaad echt súper lekker.

Ik denk dat ik dit misschien wel mijn lekkerste koekjes tot nu toe vind! En dat is best wel een prestatie haha. Manlief vond ze ook heerlijk, terwijl die meestal juist helemaal niet zo van zoveel chocolade in een baksel is. Maar deze vond ie dus heerlijk.

Ik vind lekker veel zeezout er heerlijk in, maar wil je het iets minder zout hebben? Dan kun je er voor kiezen om de laatste portie zeezout (als je de koekjes al gebakken hebt) er niet meer overheen te doen, of juist die voor het bakken over te slaan. Ik vind de smaakverhouding zo perfect! Maar ik weet ook dat ik best een zoute eter ben, dus pas het vooral aan naar jouw smaak 🙂

Geniet ervan!

Chocolate chip cookies met koffie en zeezout
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Chocolate chip cookies met koffie en zeezout

Voorbereiding 10 min
Bereiding 15 min
Koelen:1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 25 min
Porties: 12 koekjes
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 380 gram bloem
  • 2 el cacao
  • 1 staafje oplos espresso (1,8 gram)
  • 1 el grof zeezout
  • 300 gram karamel zeezout chocolade bijv. van Tony's chocolonely
  • extra zeezout

Instructies

  • Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix dit met de lichtbruine basterdsuiker en kristalsuiker totdat het mengsel mooi luchtig is. Mix hier vervolgens de eieren 1 voor 1 doorheen totdat je een smeuïg en luchtig mengsel hebt. Mix er nu ook het vanille extract doorheen.
  • Mix er dan de bloem, het bakpoeder, de espresso, cacao en het zeezout doorheen. Ga verder met een stevige houten lepel als het deeg te dik wordt. Meng het goed door elkaar totdat de bloem net is opgenomen. Hak de chocolade in stukjes en roer dit met de houten lepel door het deeg.
  • Leg een vel bakpapier klaar en schep met een ijsschep mooie porties deeg uit je kom. Maak mooie grote bollen van het deeg en leg deze op het bakpapier. Uit het deeg kun je ongeveer 12 grote koeken maken. Strooi hier nog wat extra zeezout overheen.
  • Leg de deegbollen voor tenminste 1 uur in de koelkast totdat de boter weer goed gestold is. Verwarm dan de oven op 220 graden.
  • Bak de chocolate chip cookies ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
  • Druk ze, als ze nog warm zijn, een beetje plat met de bolle kant van een lepel en maak ze wat ronder door ze rond de draaien met een ronde cookiecutter of de rand van een rond kommetje. Strooi er nog een beetje extra zeezout overheen.
  • Laat de koekjes 5 minuten op de bakplaat afkoelen en schep ze daarna (bijvoorbeeld met een kaasschaaf of taartschep) over naar een afkoelrooster zodat ze mooi van onder en boven af kunnen koelen. Zodra de koekjes volledig zijn afgekoeld, kun je ze opeten of bewaren in een luchtdichte doos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling