Koffie chocolade zeezout pepernoten

Chocolade koffie pepernoten met zeezout

Pepernoten bakken, blijft leuk natuurlijk! Vooral omdat je veel meer kunt dan enkel de gewone ‘standaard’ pepernoten bakken (of zijn het kruidnoten?). Daarom koos ik deze keer voor een wat volwassenere smaak, namelijk met cacao, zeezout en koffie. Ik maakte eerder ook al koekjes met deze smaakcombinatie, en die vielen zo goed in de smaak dat ik het hier ook bij wilde proberen! En ook dat was heerlijk 🙂

Pepernoten bakken is wel altijd een klusje.. Kleinere pepernoten vind ik namelijk vaak lekkerder dan hele grote, maar dat kost natuurlijk ook meer werk en tijd om te maken. Hoe meer pepernoten, hoe meer werk natuurlijk. Maar dan heb je ook wel een goede bak vol pepernoten! Die je ook prima voor een wat langere tijd kunt bewaren. Deze pepernoten blijven zeker 1 tot 2 weken lekker, als je ze afgesloten bewaard in een luchtdicht doosje (bijv. een magnetron- of diepvries bakje)

En heb je nou de smaak te pakken? Dan heb ik nog een aantal andere lekkere recepten voor bijzondere pepernoot smaken voor je. Probeer dus ook vooral een van mijn andere pepernoot recepten! En deze zal ik in de komende jaren blijven aanvullen tot een lekkere en interessante verzameling!

Geniet ervan 🙂

Koffie chocolade zeezout pepernoten
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Chocolade koffie pepernoten met zeezout

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 1 portie pepernoten
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 el maizena
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 staafje oplosespresso (ongeveer 1 eetlepel)
  • 1 el grof zeezout
  • 2 el cacao
  • 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 60 ml melk

Instructies

  • Doe het zelfrijzend bakmeel, de maizena, speculaaskruiden, espressopoeder, zout en cacao in een grote mengkom. Snijd hier de boter in stukjes doorheen. Voeg vervolgens de basterdsuiker en de vanillesuiker toe en kneed alles goed door elkaar tot een kruimelig deeg.
  • Voeg vervolgens telkens een scheutje melk toe. Kneed het deeg telkens goed door voordat je meer melk toevoegt. Je moet een mooie gladde deegbal kunnen maken die nog mooi stevig aanvoelt, maar niet te droog.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine bolletjes van het deeg en druk ze iets plat. Leg deze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen. Heb je dit met al het deeg gedaan, strooi dan nog wat extra zeezout over de pepernoten voordat ze de oven in gaan.
  • De pepernoten worden nog wat groter tijdens het bakken. Zorg dus dat je kleine bolletjes maakt en er voldoende ruimte tussen laat. Bak ze eventueel in 2 porties af.
  • Bak de pepernoten in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte van de pepernoten. Heb je kleintjes, bak ze dan in 15 minuten gaar. Zijn ze iets groter? Bak ze dan in 20 minuten af. Laat de pepernoten afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.