Sinds het eindelijk een keer gelukt is om van dat heerlijke krokante buikspek te maken, kan ik er eigenlijk geen genoeg meer van krijgen! Want jeetje wat is dat lekker zeg. Super mals vlees met een heerlijke krokante korst, wie wil dat nou niet?
Deze keer ging ik voor een klassieke combinatie van varkensvlees met appel en salie. Ook vind ik dat mosterd en honing daar heel goed bij gaat. Het kookvocht wil je ook zeker nog gebruiken, daar zit zoveel smaak in! Daarom maakte ik daar een heerlijke saus van voor erbij 🙂
Lekker om het buikspek te serveren met pastinaakpuree en gebakken worteltjes. Ik denk dat geroosterde aardappeltjes (uit de oven of airfryer) er ook heerlijk bij zijn overigens! Maar ik koos voor pastinaak en wortels, lekker zoet en past daardoor goed bij het spek 🙂
Smakelijk!
Krokant buikspek met appelcider
Ingrediënten
- 1 kilo buikspek met zwoerd
- zout en peper
- 4 el mosterd
- 1 el honing
- 1 el grof zeezout
- 2 flesjes appelcider
- 2 takjes salie
- 2 takjes tijm
- 1 klontje boter
- 1 el bloem
Instructies
Vlees voorbereiden
- Overgiet de bovenkant van het vlees (zwoerd/huid) met kokend water totdat je het vel strakker ziet worden. Dep het dan heel goed droog met keukenpapier.
- Prik met een scherpe metalen pin, of bijvoorbeeld een scherp mes, zoveel mogelijk gaatjes in de huid (niet in het vlees eronder), verdeeld over het hele stuk vlees.
Marineren
- Kruid het varkensvlees (behalve de huid) met peper en zout.
- Meng de mosterd met de honing en wrijf het vlees hier mee in (niet de huid!).
- Leg het vlees in een platte schaal en verdeel het grof zeezout over de huid. Zorg dat dit niet op de rest van het vlees komt. Leg het stuk vlees nu onafgedekt een nacht tot 24 uur in de koelkast. Dep de huid tussendoor droog met een stuk keukenpapier.
- Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht) en giet de cider op de bodem van de ovenschaal waar het vlees in ligt. Leg hier ook de takjes tijm en salie in.
- Bak de varkensbuik in 1 uur gaar. Zet vervolgens de grill aan en rooster het vlees totdat je een mooie bruine krokante huid hebt. Zo'n 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de sterkte van je grill. Let op dat het niet aanbrandt!
- Haal het vlees uit de oven en laat op een ovenrooster rusten. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak hier de bloem een minuut of 3 in.
- Voeg dan de cidersaus uit de braadslee/ovenschaal toe en roer totdat je een mooie dikke saus hebt. Is je saus te dik? Voeg dan nog wat heet water (of bouillon) toe. Serveer de saus bij het vlees.