Ik at dit gerecht een paar jaar geleden in Marrakech, maar dan met duif. Wat natuurlijk nog lekkerder is, maar iets minder toegankelijk. Vandaar deze versie met kip 😉 Sinds die vakantie in Marrakech staat deze Marokkaanse Bastilla (of Pastilla) al op mijn lijstje.
Het is namelijk een heerlijk verrassende combinatie tussen zoet en hartig. En dat is echt een prachtige combinatie, zo lekker! Volgens mij hoort de officiële bastilla met kippenbouten (of een hele kip) en dadels. Maar ik heb voor deze combinatie met kippendijen gekozen omdat kippendijen sneller klaar zijn en omdat ik het anders te zoet vond :p
De vulling van de kip bastilla is nog vrij hartig, de combinatie met het zoete komt met name doordat je de bastilla voor het serveren nog garneert met honing, kaneel en poedersuiker. Waardoor je dus die heerlijke zoete touch aan de bastilla krijgt.
Maar mocht je dus willen variëren, dan kun je eventueel nog dadels of abrikozen toevoegen aan de vulling, maar ik vond dat zelf érg zoet. Niet volgens authentiek recept, maar ik gebruik loempiavellen in plaats van filodeeg, dat vind ik zelf fijner werken.
Je kunt eventueel ook de kippendijen door kippenbouten vervangen. Let op dat je de kip dan wel langer moet stoven, in een grotere hoeveelheid kippenbouillon. Vervolgens kun je het vlees van de botten plukken met een vork en verwerken zoals in de rest van het recept.
Ga je voor het eerst een Marokkaanse bastilla maken, dan raad ik je aan om dit recept te volgen. Dit is namelijk nog relatief simpel. Laat je dus vooral niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst! Het is namelijk vrij simpel en zóoo lekker! Zeker de moeite waard 😉
Smakelijk!
Marokkaanse bastilla met kip
Ingrediënten
- 500 gram kippendijen
- peper en zout
- scheutje olie
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gemberpoeder
- 1 el kurkuma
- 1 el komijn
- 100 ml kippenbouillon
- 5 eieren
- 100 gram amandelen ongezouten
- 2 el oranjebloesemwater
- 1 sinaasappel
- 1 el citroensap
- bosje verse peterselie
- loempiavellen ontdooid
- gesmolten boter
Garnering
- poedersuiker
- kaneel
- honing
Instructies
- Snijd de kippendijen in kleine stukjes en kruid goed met peper en zout. Verhit de olie in een grote wokpan en bak hierin de kipstukjes gaar. Maak de uien en de knoflook schoon en snipper deze. Bak een paar minuten mee met de kip totdat de ui glazig is. Voeg vervolgens de gemalen gember, kurkuma, komijn en de kippenbouillon toe. Roer dit goed door elkaar en laat zonder deksel inkoken tot een smeuïg kipmengsel.
- Klop ondertussen de eieren in een aparte kom los. Hak de amandelen grof en zet opzij totdat je het nodig hebt. Bak de eieren alsof je roerei maakt. Voeg vervolgens de gehakte amandelen, oranjebloesemwater, de rasp van de schil van 1 sinaasappel, wat fijngehakte verse peterselie en het citroensap toe. Roer goed door elkaar. Meng dit vervolgens door het kipmengsel (zodra dat is ingekookt). Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt een klontje boter in een steelpannetje en vet hier 4 ramequins mee in. Trek voorzichtig de loempiavellen velletje voor velletje van elkaar en bekleed hier de ovenschaal mee (Let op! Zorg dat er voldoende over de rand hangt zodat je de bastilla straks ook bovenop dicht kunt vouwen). Bestrijk elk velletje telkens tussendoor met de gesmolten boter.
- Werk in een waaierpatroon waarbij de velletjes elkaar telkens half overlappen. Doe dit totdat je 2 lagen hebt en bestrijk elk velletje met de gesmolten boter. Verdeel dan de vulling over de 4 schaaltjes. Vouw de bastilla dicht door elk velletje bovenop de bastilla dicht te vouwen. Bestrijk deze ook telkens met de gesmolten boter.
- Bak de bastilla's 30 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de bastilla's mooi bruin en krokant zijn van boven. Haal de bastilla uit de oven. Nu gaan we 'm uit de schaaltjes halen. Pak een bord dat net iets groter is dan de ovenschaal en een theedoek. Leg de theedoek op de bastilla (dit zorgt ervoor dat je deeg niet kapotgaat) en leg het bord ondersteboven op de theedoek. Leg één hand op de onderkant van het bord en één hand op de onderkant van de ovenschaal (let op! warm). Draai het om en zo haal je de bastilla uit de ovenschaal. Herhaal dit vervolgens met de onderkant van de bastilla op een schoon bord. Nu heb je de bastilla uit de schaal en omgedraaid 🙂 Doe dit met alle bastilla's
- Bestrooi de bastilla's vervolgens met lekker veel poedersuiker, honing en kaneel. Lekker als voorgerecht (maak ze dan iets kleiner – dit recept kun je dan voor 6 personen gebruiken), maar ook als hoofdgerecht. Eventueel met een simpele couscoussalade erbij.
Ziet er heerlijk uit maar waar zijn de abrikozen nou gebleven.
Oh oeps, die gaan er niet meer in.. In de eerste versie gebruikte ik deze wel, maar het is lekkerder zonder. Ik pas het recept meteen even aan! Bedankt voor het opletten.
Groetjes,
Evie
Hou Evie, heerlijk recept weer?. Wat bedoel je met araolie en met filodeeg kan toch ook prima?
Dankjewel Karmijn! araolie = arganolie (typfoutje!) en met filodeeg kan inderdaad ook, persoonlijk vind ik loempiavellen fijner werken en net wat krokanter worden. Daardoor vind ik het resultaat mooier en lekkerder 🙂