Marokkaanse Bastilla met kip

Marokkaanse Bastilla met kip

Ik at dit gerecht een paar jaar geleden in Marrakech, maar dan met duif. Wat natuurlijk nog lekkerder is, maar iets minder toegankelijk. Vandaar deze versie met kip šŸ˜‰ Sinds die vakantie in Marrakech staat deze Marokkaanse Bastilla (of Pastilla) al op mijn lijstje.

Het is namelijk een heerlijk verrassende combinatie tussen zoet en hartig. En dat is echt een prachtige combinatie, zo lekker! Volgens mij hoort de officiƫle bastilla met kippenbouten (of een hele kip) en dadels in plaats van abrikozen. Maar ik heb voor deze combinatie gekozen omdat kippendijen sneller klaar zijn en omdat ik abrikozen lekkerder vind :p

Maar mocht je dus willen variƫren, dan kun je de abrikozen vervangen door dadels. En eventueel de kippendijen door kippenbouten. Let op dat je de kip dan langer moet stoven, in een grotere hoeveelheid kippenbouillon. Vervolgens kun je het vlees van de botten plukken met een vork en verwerken zoals in de rest van het recept.

Ga je voor het eerst een Marokkaanse bastilla maken, dan raad ik je aan om dit recept te volgen. Dit is namelijk nog relatief simpel. Laat je dus vooral niet afschrikken door de lange ingrediĆ«ntenlijst! Het is namelijk vrij simpel en zĆ³oo lekker! Zeker de moeite waard šŸ˜‰

Smakelijk!

Marokkaanse Bastilla met kip, abrikozen, amandelen en poedersuiker

Marokkaanse bastilla met kip

Voorbereiding 15 min
Bereiding 30 min
Bereidingstijd: 1 uur 15 min
Porties: 4 personen

Ingrediƫnten

  • 500 gram kippendijen
  • peper
  • zout
  • klontje boter
  • scheutje zonnebloemolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el kaneel
  • 1 el kurkuma
  • 1 el komijn
  • 1 snuf saffraan
  • 1 kopje kippenbouillon ongeveer 100 tot 150 ml
  • 5 eieren
  • 1 el honing
  • 100 gram amandelen ongezouten
  • 75 gram gedroogde abrikozen
  • 2 el oranjebloesemwater
  • zest van 1 sinaasappel
  • 1 el citroensap
  • bosje verse peterselie
  • filodeeg ontdooid
  • gesmolten boter
  • poedersuiker
  • extra kaneel

Instructies

  • Snijd de kippendijen in kleine stukjes en kruid goed met peper en zout. Verhit de boter en de olie in een grote wokpan en bak hierin de kipstukjes gaar. Maak de uien en de knoflook schoon en snipper deze. Bak een paar minuten mee met de kip totdat de ui glazig is. Voeg vervolgens de gemalen gember, kaneel, kurkuma, komijn, saffraan en de kippenbouillon toe. Roer dit goed door elkaar en laat zonder deksel inkoken tot een smeuĆÆg kipmengsel.
  • Klop ondertussen de eieren in een aparte kom los. Hak de amandelen grof en snijd de abrikozen in stukjes, zet opzij totdat je het nodig hebt. Bak de eieren alsof je roerei maakt. Voeg vervolgens de honing, gehakte amandelen, abrikozen, oranjebloesemwater, het zest van 1 sinaasappel, wat fijngehakte verse peterselie en het citroensap toe. Roer goed door elkaar. Meng dit vervolgens door het kipmengsel (zodra dat is ingekookt). Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Smelt een klontje boter in een steelpannetje en vet hier een ronde ovenschaal mee in. Trek voorzichtig het filodeeg velletje voor velletje van elkaar en bekleed hier de ovenschaal mee (Let op! Zorg dat er voldoende over de rand hangt zodat je de bastilla straks ook bovenop dicht kunt vouwen). Bestrijk elk velletje filodeeg telkens tussendoor met de gesmolten boter. Werk in een waaierpatroon waarbij de velletjes filodeeg elkaar telkens half overlappen. Doe dit totdat je 3 lagen hebt en bestrijk elk velletje met de gesmolten boter. Vouw de bastilla dicht door elk velletje bovenop de bastilla dicht te vouwen. Bestrijk deze ook telkens met de gesmolten boter.
  • Bak de bastilla 30 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de bastilla mooi bruin en krokant is van boven. Haal de bastilla uit de oven. Nu gaan we 'm uit de ovenschaal halen. Pak een bord dat net iets groter is dan de ovenschaal en een theedoek. Leg de theedoek op de bastilla (dit zorgt ervoor dat je filodeeg niet kapotgaat) en leg het bord ondersteboven op de theedoek. Leg Ć©Ć©n hand op de onderkant van het bord en Ć©Ć©n hand op de onderkant van de ovenschaal. Draai het om en zo haal je de bastilla uit de ovenschaal. Herhaal dit vervolgens met de onderkant van de bastilla op een schoon bord. Nu heb je de bastilla uit de schaal en omgedraaid šŸ™‚
  • Bestrooi de bastilla vervolgens met poedersuiker en kaneel en snijd in stukken. Lekker als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht. Eventueel met een simpele couscoussalade erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *