Pindasoep is van oorsprong een Surinaams gerecht. En toch doet het me heel erg denken aan Indonesië en Indische smaken. Daarom bedacht ik deze variant met Indonesische satéballetjes. Het recept is dus enerzijds gebaseerd op de Surinaamse pindasoep en anderzijds op Indonesische kipsaté met pindasaus. Wat een superinteressante combinatie maakt, zeker in zo’n soepje.
Niet iedereen vindt soep een goed en vullend hoofdgerecht. Als je deze soep probeert, kom je er wel achter dat een soep goed kan vullen. De soep is namelijk heerlijk, maar ook best wel machtig. Pinda’s vullen natuurlijk altijd erg goed en gehaktballetjes vind ik vaak ook erg vullen. Dan nog wat groenten en een eitje erbij en je hebt een lekkere voedzame maaltijd.
Eventueel kun je de pindasoep serveren met wat versgebakken kroepoek. Dit vond ik zelf echter niet nodig. Omdat dit dus echt een maaltijdsoep is. Ik vind dit echt een topreceptje. Een van mijn eerste bedachte recepten, maar daardoor zeker niet minder lekker dan de nieuwere recepten. Echt een superleuke, interessante en origine combinatie, al zeg ik het zelf 😉 Ga jij deze pindasoep ook eens proberen?
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Smakelijk
Pindasoep met satéballetjes
Ingrediënten
Pindasoep
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- stukje gember
- 1 el trassie
- 200 gram gezouten pinda's
- 1,5 blik kokosmelk à 400 ml
- 500 ml kippenbouillon
- ketjap manis
- ketjap asin
- limoensap
- 1 paksoi
- 250 gram taugé
- 4 stuks lente ui
- verse koriander
- pinda's garnering
- 2 eieren hardgekookt
Satéballetjes
- 500 gram kippendijen
- ketjap manis
- 1 teentje knoflook
- 1 tl sambal oelek
- 1 el bruine basterdsuiker
Instructies
Pindasoep
- Maak de ui, knoflook, rode peper en gember schoon en snipper deze. Verhit wat zonnebloemolie in een diepe soeppan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui, knoflook, rode peper en gember met de trassie.
- Maal ondertussen de pinda's fijn in een keukenmachine tot een dikke grove pasta. Je kunt in plaats hiervan ook pindakaas met stukjes gebruiken. Voeg de pindapasta, de kokosmelk en de bouillon toe aan de pan. Verwarm dit totdat de soep net niet kookt.
- Breng de soep op smaak met de ketjap manis, ketjap asin en limoensap. Snijd de groente fijn en verdeel deze over 4 grote soepkommen. Pel de eieren en verdeel deze ook over de kommen.
Satéballetjes
- Maak gehakt van de kippendijen door het kippenvlees door de gehaktmolen te halen, heel fijn te snijden of fijn te malen in de keukenmachine met de pulseer stand. Je kunt uiteraard ook kant en klaar kippengehakt gebruiken.
- Meng dit met de rest van de ingrediënten voor de gehaktballetjes. Rol er kleine balletjes van en bak deze in een aparte pan rondom bruin.
- Verdeel de balletjes over de 4 soepkommen en schep hier de soep overheen. Garneer eventueel nog met wat extra pinda's en verse koriander.
Echt een eetlepel trassie? Veel hoor!
Ik heb die opmerking inderdaad vaker gekregen.. Ik gebruik Indische gebakken trassie in een blok (paarse verpakking) en daarvan vind ik een eetlepel in een gerecht totaal niet overheersend en juist erg lekker. Welke soort gebruik jij vaak? Dan snap ik misschien wat beter waar de opmerking vandaan komt ?
Groetjes, Evie
Heerlijke soep! vraagje hoe krijg je de soep zo donker bruin ?
Gr jimmy
Hoi Jimmy,
Bedankt voor je complimenten! Ik moet heel eerlijk zeggen dat het al een hele tijd geleden is dat ik deze soep zelf heb gemaakt (komt hier binnenkort ook maar weer eens op het menu!). Maar als jouw soep veel lichter was, dan denk ik dat ik meer ketjap manis/asin heb gebruikt dan jij. Dat zijn wel echt de smaakmakers die de kleur aan deze soep geven.
Als ik het zelf weer eens maak, zal ik de hoeveelheden ketjap manis/asin die ik gebruik in het recept vermelden!
Groetjes,
Evie
Hoi, ketjap beide wat zal ik doen van elk 2 EL?
Limoensap een halve?
Goede hoeveelheden om mee te beginnen en vooral even proeven wat je zelf lekker vindt 🙂
Ik ga ‘m vanavond maken, lijkt me echt heerlijk