Waarschijnlijk heb je zowel baksoda (bakingsoda) als bakpoeder wel eens voorbij zien komen in een (bak)recept. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen baksoda en bakpoeder? Het lijkt qua uiterlijk op elkaar en bijvoorbeeld in recepten voor koekjes wordt zowel baksoda als bakpoeder gebruikt. Maar wat is nou de functie van beiden en wat zijn de verschillen?
Is baksoda hetzelfde als bakpoeder?
Het simpele antwoord: nee, baksoda is niet hetzelfde als bakpoeder. Toch zijn er gelijkenissen, maar ook grote verschillen. Baksoda en Bakpoeder worden beiden vaak als rijsmiddel ingezet in baksels, toch is de werking anders Vooral de overige ingrediënten in het recept bepalen welke van de twee je gebruikt
Wanneer gebruik je baksoda?
Baksoda werkt eigenlijk alleen in combinatie met een zuur ingrediënt. Je combineert het dan bijvoorbeeld met karnemelk, citroen(sap), chocolade, yoghurt of honing. Wanneer baksoda met een zuur ingrediënt wordt gecombineerd heeft baksoda een rijzende werking. Wordt baksoda niet met een zuur ingrediënt gecombineerd, dan doet het eigenlijk niet zoveel en kan het zelfs een bittere nasmaak geven aan je baksel. Dat wil je dus niet! Gebruik dan ook alleen baksoda wanneer dit specifiek in het recept staat en verwar het vooral niet met bakpoeder.
Wanneer gebruik je bakpoeder?
Bakpoeder gebruik je vooral als je een recept wil laten rijzen. In tegenstelling tot baksoda hoef je bakpoeder niet in combinatie met een zuur ingrediënt te gebruiken voor een rijzende werking. Bakpoeder bevat namelijk zelf al een zuur, zodat de rijzende werking automatisch wordt getriggerd. Daarnaast heeft bakpoeder ook een sterkere rijzende werking dan baksoda. Zelfrijzend bakmeel bevat bijvoorbeeld veel bakpoeder waardoor je cake letterlijk de pan uit rijst!
Kan ik bakpoeder vervangen door baksoda – of andersom?
Nee, dat kan niet. In ieder geval niet 1-op-1. Heb je nou echt moeite met het verkrijgen van één van de twee, dan kun je (in combinatie met andere producten) kijken of ze vervangbaar zijn. Let daarbij wel op dat baksoda dus áltijd een zure tegenhanger nodig heeft en bakpoeder een sterkere rijzende werking heeft dan baksoda.
Wil je bakpoeder vervangen door baksoda?
Dan is het vooral belangrijk dat er een zuur ingrediënt wordt gebruikt als tegenhanger. Wordt dit niet in het originele recept (met bakpoeder) gebruikt, zorg dan dat jij het wel toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan karnemelk in plaats van gewone melk, een scheutje citroensap of wat cream of tartare. Daarnaast heeft baksoda een minder rijzende werking, dus waarschijnlijk heb je meer baksoda nodig dan de hoeveelheid bakpoeder die in het recept genoemd wordt.
Wil je baksoda vervangen door bakpoeder?
Dat gaat makkelijker dan andersom. Maar let er hierbij ook op dat beide producten dus net anders werken. Vervang je baksoda door bakpoeder, dan voeg je dus een ingrediënt toe waardoor je baksels méér gaat rijzen. Bij veel baksels zal dit misschien niet zoveel uitmaken, maar houd er wel rekening mee. Eventueel kun je dus minder bakpoeder toevoegen dan de hoeveelheid baksoda die in het recept vermeld staat. Daarnaast zou je eventueel ook de zure tegenhanger kunnen vervangen door een niet zuur ingrediënt. voor de werking van de baksoda heb je het immers niet nodig.
Conclusie
Bakpoeder en baksoda zijn niet hetzelfde en kunnen dan ook niet 1-op-1 verwisseld worden. Baksoda en bakpoeder hebben beiden een rijzende werking, maar de trigger werkt anders: baksoda heeft een zure tegenhanger nodig en bakpoeder niet. Daarnaast heeft bakpoeder een sterkere rijzende werking dan baksoda.
Hopelijk geeft dit artikel je wat meer inzicht in de werking van beide ingrediënten en snap je daardoor ook wat beter waarom het in een recept wel of niet wordt gebruikt. Heb je nog vragen of aanvullingen voor me? Laat hier dan vooral een reactie voor me achter!
Veel bakplezier 🙂