Wat is het verschil tussen patentbloem en tarwebloem?

Wat is het verschil tussen patentbloem en tarwebloem?

Je komt het beiden in de supermarkt tegen: patentbloem en tarwebloem. En eerlijk gezegd zijn de verschillen in werking vrij klein en kun je in veel recepten zowel patentbloem als tarwebloem gebruiken. Maar wanneer is het wel belangrijk dat je voor een specifieke soort kiest en waarom is dat dan zo?

Patentbloem of tarwebloem?

In principe zijn patentbloem en tarwebloem bijna hetzelfde. Het enige verschil is dat patentbloem meer vermalen (fijner) is en daardoor net wat andere eigenschappen heeft. Het belangrijkste om te weten is dat patentbloem hoger ligt in de hoeveelheid gluten en daardoor beter geschikt is voor broodproducten dan tarwebloem. Daarnaast is patentbloem vaak wat duurder dan tarwebloem.

Wanneer gebruik ik patentbloem?

Patentbloem is dus vooral erg geschikt voor het bakken van broodproducten, bijvoorbeeld voor het bakken van brood, focaccia, broodjes en croissants. Door de hogere hoeveelheid gluten in de bloem wordt je deeg elastischer en je eindproduct luchtiger. Het resultaat zie je vooral erg goed bij recepten waarbij het deeg goed gekneed wordt (glutenvorming) en het eindproduct luchtig moet zijn.

Wanneer gebruik ik tarwebloem?

Tarwebloem is veel meer geschikt voor het bakken van koekjes, cakes en taarten. Het deeg, of beslag wordt veel minder lang gekneed en hoeft minder elastisch te zijn. De gluten heb je dus veel minder nodig dan bij het bakken van brood. Denk bijvoorbeeld ook aan het bakken van brosse taart- of quichebodems. Deze hoeven niet luchtig te zijn waardoor tarwebloem prima is.

Kan ik tarwebloem vervangen door patentbloem – of andersom?

Ja dat kan, maar je eindresultaat kan daardoor wel iets afwijken. Je hoeft niet bang te zijn dat je baksel volledig mislukt, maar houd er wel rekening mee dat je resultaat anders kan zijn dan je misschien verwacht.

Tarwebloem vervangen door patentbloem

Vervang je tarwebloem door patentbloem, dan zal er in veel gevallen niet zoveel gebeuren. Enkel bij de stevigere baksels kan het resultaat eventueel tegenvallen. Wil je bijvoorbeeld lekkere stevige koekjes bakken, een krokante stevige quichebodem bakken of een harde taart-shell? Dan kan het zijn dat door het gebruik van patentbloem je eindproduct wat minder krokant en vast is en juist wat luchtiger. Houd daar dus rekening mee. Bij overige baksels zal je waarschijnlijk weinig verschil merken en kan het luchtigere resultaat misschien soms juist wel lekkerder zijn!

Patentbloem vervangen door tarwebloem

Vervang je patentbloem door tarwebloem, dan zal je waarschijnlijk alleen bij broodproducten in de problemen kunnen komen. Voor een krokant en luchtig brood, kun je namelijk beter patentbloem gebruiken. Ook in dit geval zal je baksel niet volledig mislukken, maar je eindresultaat kan wellicht wel wat tegenvallen. Probeer – vooral bij broodproducten – dus het liefst patentbloem te gebruiken!

Conclusie

Het verschil tussen patentbloem en tarwebloem is niet groot. Houd vooral de volgende vuistregels aan:

  • Patentbloem is perfect voor het bakken van broodproducten zoals: pizzabodems, brood, croissants, focaccia, etc.
  • Tarwebloem is perfect voor de overige (of wat stevigere) baksels zoals: koekjes, cake, stevig brood, quichebodems, harde taartbodems, etc.

Hopelijk kun je met bovenstaande uitleg weer verder! Staat er niet specifiek in een recept vermeld welke soort bloem je nodig hebt? Dan zal het waarschijnlijk niet zoveel uit maken. Staat het wel specifiek vermeld? Probeer deze soort bloem dan ook aan te houden.

Heb je nog aanvullingen of vragen voor me? Laat deze dan achter in de reacties onder dit artikel!

Veel bakplezier 🙂


2 gedachten over “Wat is het verschil tussen patentbloem en tarwebloem?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.