Parelhoen met truffelpuree, truffeljus, pancetta en geroosterde tomaatjes

Parelhoen met truffelpuree en truffeljus

Dit was de eerste keer dat ik parelhoen maakte, maar dat beviel me erg goed! Wat een heerlijk stukje vlees 🙂 En het kon de wat sterkere smaken van de pancetta en truffel prima aan! Ik denk juist omdat het zo’n mooi stuk mager vlees is.

Omdat ik het altijd een beetje spannend vind om een nieuw soort vlees te bereiden, doe ik dit het liefst op basis van kerntemperatuur. Dan weet je namelijk zeker dat je het vlees precies goed krijgt en het niet te gaar is! Omdat ik natuurlijk zelf niet weet wanneer een stuk vlees precies goed is, houd ik graag de adviezen van Ruig voor. Zij zijn specialist, dus ik geloof hen graag 🙂

En voor de truffeltapenade ga ik altijd op jacht naar de tapenade met het hoogste percentage truffel in de ingrediëntenlijst! Normaal gesproken gebruik ik die in de ingrediëntenlijst staat, maar deze keer vond ik ook een erg lekkere bij de Sligro. Aangezien deze niet voor iedereen even makkelijk verkrijgbaar is, heeft de supermarkt gelukkig ook een mooi alternatief. Daarmee moet het ook zeker lekker worden 🙂

Smakelijk!

Parelhoen met truffelpuree, truffeljus, pancetta en geroosterde tomaatjes
Pin recept Delen op Facebook
4.34 van 3 stemmen

Parelhoen met truffelpuree en truffeljus

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 50 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 4 plakken pancetta

Truffeljus

Truffelpuree

Geroosterde tomaatjes

  • 4 takjes cherrytomaatjes
  • olijfolie
  • zout en peper

Parelhoen

  • 4 parelhoenfilets op kamertemperatuur
  • zout en peper
  • flinke klont boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de plakjes pancetta op. Dek af met nog een vel bakpapier en leg hier nog een bakplaat bovenop, of een grote ovenschaal die de plakken pancetta mooi plat houdt.
  • Bak dit zo'n 10 tot 15 minuten. Laat de pancetta vervolgens uitlekken en uitharden op keukenpapier.

Truffeljus

  • Kook het gevogeltefond, samen met de port en truffeltapenade in tot je nog maar een klein laagje hebt en de jus wat dikker wat consistentie is geworden. Dit kan wel even duren, dus zet dit als eerste op.

Truffelpuree en geroosterde tomaatjes

  • Maak de sjalotten schoon en snijd in ringen. Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en stoof hier (in ongeveer 30 minuten) de sjalotten mooi zacht in.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden, hetelucht.
  • Leg de takjes tomaatjes in een ovenschaal en druppel hier wat olijfolie overheen. Breng op smaak met peper en zout. Rooster in zo'n 15 tot 20 minuten mooi zoet en zacht in de oven.
  • Snijd de champignons in plakjes en bak dit zo'n 10 minuten mee met de sjalotten. Breng op smaak met wat peper en zout.
  • Pureer de sjalotten en champignons vervolgens met de sojasaus, truffeltapenade en een scheutje room met de blender of in een keukenmachine tot een zeer smeuïge en fijne puree. Houd de puree warm op laag vuur in een pannetje met deksel.

Parelhoen

  • Zorg dat de parelhoen goed op kamertemperatuur is. Dep de filets droog en breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit een klont boter in een platte koekenpan totdat deze schuimt. Bak de parelhoenfilets op middelhoog vuur op de velkant voor zo'n 8 minuten.
  • Draai de filets om en bak nog zo'n 6 tot 8 minuten op de andere kant. Of tot een kerntemperatuur van 66 graden. Zorg er in dat geval voor dat je de kernthermometer in het dikste stuk van de parelhoenfilet steekt.

Opmaken

  • Verdeel de truffelpuree over 4 borden. Leg hier de parelhoenfilets, bovenop, met het vel boven. Leg er een takje tomaatjes bij en steek de pancetta naast het vlees. Bedruip het vlees met de truffeljus.
4.34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.