Weer een heerlijk recept voor zelfgemaakte American cookies! Deze keer probeerde ik pistachekoekjes met witte chocolade. En ze zijn weer heerlijk geworden! Om de chocolate chip cookies echt een goede pistache smaak te geven, maakte ik zelf pistachemeel van ongezouten pistachenootjes. De bloem in het recept wordt dus aangevuld met het pistachemeel om de heerlijke smaak van pistache nog meer in de koekjes te krijgen.
En wat is een American cookie zonder chocolade? Geen American chocolate chip cookie in ieder geval :p In dit recept voeg ik dus lekkere grote stukken witte chocolade toe aan het koekjesdeeg. Geen chocolate chips, maar gewoon een gehakte reep witte chocolade. Dit geeft een heerlijke bite aan de koekjes!
Deze pistache koeken zijn vrij groot. Wil je kleinere koekjes maken? Dat kan natuurlijk altijd. Houd er dan wel rekening mee dat je een kortere baktijd aanhoudt. Anders kunnen de koekjes droog worden van binnen en dat is jammer. En heb je geen ijsschep om de koeken mee te vormen? Ook niet getreurd, dan kun je de koekjes ook prima vormen met je handen. Je krijgt dan wel gladdere koeken, vind ik zelf minder mooi, maar het werkt in ieder geval ook prima!
Heb je de koekjes al eerder gemaakt, maar ga je ze nu pas eten? Verwarm ze even kort in een voorverwarmde oven en ze zijn weer net zo lekker als toen je ze net had afgebakken! Je kunt ze eventueel ook invriezen. Geniet ervan 😉
Benieuwd naar mijn andere koekjes recepten? Ik heb inmiddels al een mooie verzameling! Hier vind je een overzicht van alle lekkere koekjes die jij zelf kunt maken!
Ps. heb je geen keukenmachine om de pistachenootjes fijn te malen? Dan kun je eventueel aan de slag met een staafmixer (met kom) of vijzel. Of schaf een keukenmachine/blender aan als je denkt deze vaker te gebruiken! Ik ben er al jaren superblij mee!
Ps. Het recept voor de vulling vind je onder het recept voor de koekjes, zo kun je zelf kiezen of je ze met of zonder vulling wil maken!
Smakelijk!
Chocolate chip cookies met pistache en witte chocolade
Ingrediënten
- 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram witte basterdsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 300 gram bloem
- 100 gram ongezouten pistachenootjes (gepeld)
- 1 el maizena
- 1 tl bakpoeder
- 0,5 tl bakingsoda
- 200 gram witte chocolade
- 150 gram gezouten pistachenootjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Mix de boter met de basterdsuiker en de kristalsuiker tot een luchtig mengsel. Mix er dan een voor een de eieren doorheen, totdat deze volledig zijn opgenomen in het botermengsel.
- Maal de ongezouten pistachenootjes fijn in een keukenmachine en roer dit met een houten lepel samen met de bloem, maizena, bakpoeder en bakingsoda door het deeg. Roer totdat je een mooi stevig deeg hebt. Hak de witte chocolade in stukjes en pel de gezouten pistachenootjes. Roer dit door het deeg heen.
- Schep met een ijsschep grote bollen deeg op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes, aangezien deze nog wat gaan uitlopen. Bak de koekjes op 220 graden in 9 minuten gaar. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een ovenrooster om af te koelen.
Eigenlijk wilde ik bovenstaand recept vervangen door deze gevulde pistache koekjes.. Maar mijn testpanel was erg verdeeld over welke nou beter was. Ikzelf vond de gevulde variant lekkerder, maar mijn vriendin (die al mijn koekjes test), vond juist de originele variant lekkerder. Daarom aan jou de keuze of je ze lekker wilt vullen of niet!
Pistache vulling
Extra benodigdheden
- blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 100 gram witte chocolade
- 100 gram gepelde ongezouten pistachenootjes
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 5 el melk
- 4 el zonnebloemolie
Instructies
- smelt de witte chocolade op laag vuur totdat deze net gesmolten is. Pureer dit samen met de overige ingrediënten voor de pistache vulling tot een mooie smeuïge dikke crème.
Koekjes vullen
- Doe de pistache vulling over in een spuitzak met een brede mond. Vul de koekjes direct als ze uit de oven komen door de spuitzak bovenin het koekje te drukken en langzaam spuitend de spuitzak omhoog te bewegen. Het koekje zit vol als deze lichtjes begint te scheuren.