Deze witte chocolade lava cake met pistachenootjes is een leuke variant op de traditionele lava cake gemaakt van melkchocolade. Ik at dit ooit in een Spaans restaurant en vond het zo lekker dat ik het thuis wilde namaken. Daar is dit recept uit voortgekomen. De cakejes zijn het lekkerst als ze nog heerlijk smeuïg zijn van binnen, de ‘lava’ moet er zo uit stromen als je er met je lepel in gaat. Je kunt de cakejes in de vormpjes serveren of ze er heel voorzichtig uit halen. De warme lava cake smaakt heerlijk met een bolletje roomijs. Smakelijk!
Witte chocolade lava cake met pistache
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 240 gram ongezouten boter
- 200 gram witte chocolade
- 4 eieren
- 90 gram fijne kristalsuiker
- 30 gram bloem gezeefd
- 50 gram ongezouten pistachenoten gepeld
- 4 soufflébakjes
Instructies
- Breek de witte chocolade in stukjes of hak het grof. Smelt de witte chocolade met de boter au bain marie. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Vet de soufflébakjes in met wat boter en bestuif ze met een beetje bloem.
- Maal de pistachenoten fijn in een keukenmachine tot een smeuïge pasta. Zet dit opzij totdat je het nodig hebt. Klop de eieren met de suiker totdat het mengsel licht gaat schuimen. Schraap het merg van het vanillestokje er uit en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel hier vervolgens voorzichtig het chocolademengsel, de bloem en de gemalen of gehakte pistachenootjes doorheen.
- Verdeel het beslag over de 4 vormpjes en zet het 2 uur in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de cakejes 10 - 15 minuten totdat ze wat gerezen zijn en lichtbruin zijn. Afhankelijk van hoe vloeibaar je ze van binnen wilt, kun je de baktijd verkorten of verlengen. Serveer warm met een bolletje (vanille)ijs.