Als je wel eens in Portugal bent geweest is de kans groot dat je bacalhau à bras ergens op de kaart hebt zien staan of het zelfs een keer gegeten hebt. Bacalhau à bras is een voorgerechtje met bacalhau (gezouten stokvis), dunne gefrituurde aardappelfrietjes, zwarte olijven en roerei. En nou leek het mij een leuk idee om hier kroketjes van te maken!
Nét wat anders dan hoe je het in Portugal gewend bent, maar ook hartstikke lekker 🙂 Je krijgt het krokante bij deze bacalhau à bras kroketjes echter niet van de frietjes, maar van de krokante paneerlaag. Net een andere ervaring, maar ook top!
Ik maakte deze bacalhau à bras kroketjes als onderdeel van een Portugese maaltijd, mét bijpassende wijntjes uitgezocht door Mies’ Winejournal. En het kan natuurlijk niet anders dan dat zij er een heerlijke Portugese wijn bij uitzocht! Uit de Douro vallei natuurlijk, want daar komen de beste Portugese wijnen vandaan.
Wij dronken deze heerlijke wijn erbij en dat combineerde écht perfect! Een wat frisse bloemige wijn die perfect bij het wat vettere van de kroketjes paste 🙂 Zo zet je de perfecte borrel combo op tafel!
Geniet ervan 🙂
Bacalhau à bras kroketjes
Ingrediënten
Bacalhau ontzouten
- 400 gram bacalhau
- 1 liter melk
Bacalhau kroketjes
- 2 aardappels
- 50 gram boter
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 10 – 15 zwarte olijven
- 60 gram bloem
- 150 ml melk
- bosje verse peterselie
- peper en zout
Paneren
- bloem
- eiwit
- paneermeel
Instructies
Bacalhau ontzouten
- Spoel de bacahlau goed af en zet onder water. Dek dit goed af en zet voor 48 uur in de koelkast. Ververs het water het liefst elke 4 uur.
- Spoel de bacalhau vervolgens heel goed af onder stromend water.
- Breng de bacalhau met zoveel melk dat het net onder staat langzaam aan de kook. Laat dit 10 minuten zachtjes koken.
- Giet de bacalhau af, laat afkoelen en trek de vis voorzichtig uit elkaar tot kleine stukjes.
Bacalhau kroketjes maken
- Schil de aardappelen en snijd in hapklare stukjes. Kook ze in gezouten water in 20 minuutjes goed zacht.
- Maak de ui schoon en snipper deze.
- Verhit de boter in een grote hoge pan en fruit hier de ui in aan.
- Maak ondertussen de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de ui in de pan en bak ook ongeveer 1 minuutje mee.
- Voeg vervolgens de bloem toe en bak zo'n 4 minuten mee totdat de bloem gaar is.
- Voeg dan de melk toe en roer goed door totdat je een mooie dikke roux hebt.
- Prak de aardappelen met een vork fijn en voeg dit samen met de bacalhau stukjes toe aan de roux. Roer goed door elkaar.
- Kluts de eitjes en bak hier in een apart pannetje roerei van. Roer het roerei vervolgens ook door de roux.
- Snijd de olijven in kleine stukjes en hak de peterselie fijn. Voeg dit samen toe aan de roux en roer alles nog eens goed door.
- Breng eventueel op smaak met peper en zout. Proef van tevoren even, want de ene bacalhau is de andere niet. Soms is het erg zout en de andere keer niet zout genoeg. Proeven dus!
- Doe de roux over in een platte schaal, dek af en laat goed afkoelen.
Bacalhau kroketjes maken
- Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
- Weeg telkens een stukje vulling af van 40 tot 45 gram. Rol hier een kroketje van en haal het kroketje door de bloem.
- Haal ze nu een voor een door het eiwit en vervolgens door het paneermeel. Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en nogmaals door het paneermeel. Op deze manier heb je de kroketjes dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
- Ik vind het zelf fijn om de kroketjes in te vriezen en ze vanuit de vriezer te frituren. Als jij ze ook in gaat vriezen, zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de kroketjes leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar. Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.
Bacalhau kroketjes frituren
- Verwarm de frituurpan of zonnenloemolie tot 180 graden en frituur de bitterballen (eventueel in porties) in zo'n 6 tot 8 minuutjes mooi goudbruin. Serveer met aïoli en geniet!