Ik blijf die blikken confit de canard uit de supermarkt super interessant vinden. Je koopt namelijk gewoon een paar heerlijke eendenbouten waarbij het vlees zo van het bot afvalt. Supermals en heerlijk van smaak doordat ze in hun eigen vet gegaard zijn. Natuurlijk kun je confit de canard ook zelf maken, maar ik weet zelf niet zo snel waar je aan eendenvet en eendenbouten komt, dus ik vind dit een erg goede oplossing!
Dus ik wilde weer eens iets gaan maken met zo’n blik confit de canard. Uiteindelijk zijn dat deze goed gevulde luxe bitterballen met eend en truffel geworden! Ik gebruikte truffeltapenade met het hoogste percentage zwarte truffel dat ik kon vinden. Dit hebben ze overigens gewoon in de supermarkt, maar zorg er dan wel voor dat je dus de variant kiest met de meeste truffel, dit proef je namelijk gegarandeerd terug. Dit zal wel de duurste variant zijn, maar dus ook de lekkerste 🙂
Voor het paneren van de bitterballen gebruik ik het liefst gepasteuriseerd eiwit dat je in pakken kunt kopen. Vroeger had de Albert Heijn deze ook, maar die zijn overal uit het assortiment gehaald helaas. Gelukkig hebben sommige Jumbo’s en de Sligro het nog wel. Kun je dit nou echt niet vinden, dan kun je natuurlijk ook zelf eieren scheiden en daar het eiwit van gebruiken. Van de eidooiers kun je dan bijvoorbeeld advocaat maken, ook heel erg lekker 🙂
Serveer deze luxe bitterballen als hapjes op een feestje, met Oud & Nieuw bijvoorbeeld of serveer ze als soort amuse/voorgerecht tijdens een etentje. Natuurlijk met wat lekkere truffelmayonaise. Ik vind zelf die van Jean Baton lekker of gewoon die van Albert Heijn uit de koeling (bij de tapas).
Geniet ervan!
Bitterballen met eend, oesterzwam en truffel
Ingrediënten
- 50 gram eendenvet (uit het blik confit de canard)
- 200 gram oesterzwammern
- 300 gram confit de canard uit blik (zonder bot)
- 75 gram bloem
- 200 ml wildfond
- 1 el truffelolie
- 2 el truffeltapenade (beste kwaliteit die je kunt vinden)
Paneren
- bloem
- eiwit (gepasteuriseerd uit de koeling bij de Jumbo of Sligro)
- paneermeel
Instructies
- Snijd de oesterzwammen in heel kleine stukjes. Haal 50 gram eendenvet uit het blik confit de canard. Verhit dit in een diepe pan en bak hier de stukjes oesterzwam in totdat ze zacht en gaar zijn.
- Pluk 300 gram eendenvlees van de eendenbouten in het blik confit de canard. Je gaat eend overhouden, want in een blik zit meer dan 300 gram vlees. Niet zo erg, want confit de canard is ook zó superlekker!
- Pluk of snijd het eendenvlees fijn en voeg toe aan de oesterzwammen in de pan. Voeg nu de bloem toe en bak dit ook een paar minuutjes mee. Als je merkt dat de bloem aan begint te bakken, voeg je het wildfond toe. Roer goed door totdat je een mooie dikke ragout hebt.
- Voeg vervolgens de truffelolie en truffeltapenade toe en breng de ragout op smaak met peper en zout. Roer alles goed door. Doe de ragout vervolgens over in een platte schaal en laat afkoelen. Dit kan eventueel ook in de koelkast. Je kunt de vulling ook gemakkelijk een dag vantevoren maken en afgedekt bewaren in de koelkast.
Paneren
- Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
- Weeg telkens een stukje vulling af van 25 tot 30 gram. Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes. Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
- Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben. Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en leg ze weer in de schaal met paneermeel. Schud ze dan nog eens door elkaar. Op deze manier heb je de bitterballen dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
- Ik vind het zelf fijn om de bitterballen in te vriezen en ze vanuit de vriezer te frituren. Als jij ze ook in gaat vriezen, zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de bitterballen leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar. Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.
Bitterballen frituren
- Verwarm de frituurpan of olie tot 180 graden en frituur de bitterballen (eventueel in porties) in zo'n 5 minuutjes mooi goudbruin. Serveer met truffelmayo en geniet!