Kaas bitterballen met mosterd

Kaas bitterballen met mosterd

Ik kocht laatst het bitterballenkookboek. Waar ik nog niets uit heb gemaakt.. Nu overigens ook nog steeds niet. Maar wat me wel erg goede tips en inspiratie gaf voor deze heerlijke kaasbitterballen!Zeker een aanrader! Want er staan heerlijke recepten en ideeën in het kookboek en superhandige tips! Ik moet er zelf nog een receptje uit proberen, maar dat komt zeker nog wel een keertje 🙂

Dankzij de goede tips uit het bitterballenkookboek, kon ik dus wel mooi deze heerlijke kaasbitterballen op tafel zetten. Manlief was namelijk jarig en dus wilde ik wat lekkere hartige hapjes voor zijn feestje klaarmaken. En wie jarig is, mag kiezen, dus werden het kaasbitterballen! En dan is het natuurlijk aan mij om daar wat lekkers van te maken en met een goed recept te komen :p

Nou lees ik me bij elk nieuw recept of idee meestal wel in. Dus ook bij deze bitterballen, waarbij ik dan wel meer heb gekeken naar recepten voor kroketten, want dat is in principe niet zoveel anders. En met kroketten maken heb ik gelukkig al wat meer ervaring. Het ging nu dus met name om de vulling. En mij leek het lekker om hier sowieso goede extra belegen kaas in te verwerken, maar ook Parmezaanse kaas en wat mosterd en stukjes kaas. Nou dat deden de meeste andere recepten niet, dus uiteindelijk had ik niet zoveel aan de recepten van anderen. Maarja het helpt natuurlijk wel altijd een beetje op weg met de verhoudingen en dergelijke. Een recept als deze, vind je dus niet zo snel ergens anders, dat onderzoek heb ik al voor je gedaan 😉

En deze bitterballen waren echt megalekker! Dus zeker een aanrader 🙂

Smakelijk!

Kaas bitterballen met mosterd en peterselie

Kaas bitterballen met mosterd

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 5 min
Afkoelen1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 5 min
Porties: 40 bitterballen

Ingrediënten

  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 200 gram extra belegen kaas geraspt
  • 100 gram extra belegen kaas in kleine stukjes
  • 50 gram parmezaanse kaas geraspt
  • 1 el grove mosterd
  • verse peterselie
  • peper en zout

Voor het paneren

  • bloem
  • eiwit
  • paneermeel

Instructies

  • Verhit de boter totdat deze begint te bubbelen. Voeg dan de bloem toe en bak dit een paar minuutjes. Roer goed door. Rasp ondertussen de extra belegen kaas (200 gram), snijd 100 gram van de extra belegen kaas in kleine stukjes en rasp de parmezaanse kaas (50 gram). Voeg de melk toe aan de gebakken bloem en roer dit goed door. Voeg dan alle geraspte kaas toe en blijf roeren totdat je een mooie smeuïge massa hebt. Breng op smaak met peper en zout.
  • Roer er nu de mosterd en stukjes belegen kaas doorheen. Knip er nu ook een bosje peterselie bij en roer dit er ook doorheen. Doe het mengsel over in een ruime platte ovenschaal, dek af met plasticfolie (als het iets is afgekoeld) en laat het volledig afkoelen in de koelkast. Afhankelijk van hoe dun je de kaasvulling hebt uitgesmeerd, duurt dit ten minste een uurtje.

Bitterballen paneren

  • Zet 3 diepe borden klaar. Vul er eentje met bloem, eentje met eiwit en de derde met paneermeel. Pak telkens tussen de 15 en 18 gram van het dikke afgekoelde kaasvulling en rol hier een balletje van. Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes. Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
  • Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben. Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en leg ze weer in de schaal met paneermeel. Schud ze dan nog eens door elkaar. Op deze manier heb je de bitterballen dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
  • Wil je de bitterballen invriezen? Zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de bitterballen leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar. Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.

Bitterballen frituren

  • Verwarm de frituurpan voor tot 160 graden en frituur de bitterballen ongeveer 4 minuutjes. Frituur ze niet op een hogere temperatuur, dan loop je namelijk het risico dat ze exploderen en dat is zonde! Serveer met wat grove mosterd en kijk uit dat je je mond niet verbrandt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling