Gepekelde zalm met bieten

Gepekelde zalm met bieten

Dit is dus de eerste keer dat ik iets met biet heb gemaakt! Ik denk altijd dat ik niet zo’n fan ben van bietjes, maar dat valt dus eigenlijk best wel mee :p Maar toen we dus bietjes is de moestuin hadden geplant waarvan er uiteindelijk maar eentje uitgroeide tot een mooie grote biet, moest ik er aan geloven! En ik wist eigenlijk helemaal niet wat ik er mee moest..

Maar toen bedacht ik me dus dat ik laatst in een restaurant zo’n prachtige mooie rode zalm had gegeten. En die was superlekker! Dus even online op onderzoek uitgegaan en dat was dus gepekelde zalm in rode biet. Ook had ik dus nog nooit van m’n leven iets gepekeld, dus dit was één grote ontdekkingsreis voor mij! :p Die gelukkig erg goed uitpakte.

Ik heb dit recept gebaseerd op een recept van Rik Stein, maar dan natuurlijk net wat anders. Ik wilde namelijk niet dat de zalm heel erg zoet werd, dus ik heb wat minder suiker toegevoegd en de pekel daarnaast heel simpel gelaten. Ik wilde namelijk de smaken van de zalm en de rode biet voor zichzelf laten spreken. Wat denk ik heel goed gelukt is.

Ik vond vooral de structuur van de zalm heel erg interessant. Deze werd namelijk door het pekelen veel steviger en droger. De zalm leek in plaats van verse zalm zelfs wat meer op gerookte zalm. Leuk om te zien dat je dat met eten kunt doen 🙂 Zorg wel dat je een mooi groot stuk zalm gebruikt. De buitenkant van de zalm wordt namelijk wel wat zout en zoet. De smaken zijn meer in balans bij een groter stuk zalm. Ik had kleine zalmfiletjes en vond daardoor de zoutige randjes net wat teveel overheersen.

Bij de gepekelde zalm serveerde ik daarnaast een salade van snijbiet, ook uit eigen tuin! En snijbiet vind ik ook echt een aanrader. Leuk om een salade te maken met een andere basis dan gewoon sla. En snijbiet past natuurlijk perfect bij rode biet. Heerlijk gebalanceerd gerechtje dus!

Smakelijk 🙂

Gepekelde zalm met rode biet en snijbiet salade
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Gepekelde zalm met bieten

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 20 minuten
Pekeltijd:2 dagen
Totale bereidingstijd: 2 dagen 1 uur 20 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Bietenpekel

  • 1 grote rode biet
  • 600 gram zalmfilet aan 1 stuk (zonder huid)
  • 50 gram grof zeezout
  • 40 gram kristalsuiker
  • 1 tl peper

Snijbiet salade

  • een paar flinke bladeren snijbiet
  • bos radijsjes
  • 2 appels (bijv. pink lady of jonagold)
  • 1 komkommer
  • handvol walnoten

Dressing

  • 4 el appelazijn
  • 2 el lichte sojasaus
  • 2 tl honing
  • 2 tl olijfolie

Instructies

Gepekelde zalm

  • Kook de rode biet in 30 tot 45 minuten gaar in ruim kokend water (voeg geen zout toe). Prik er met een vork in om te checken of de biet zacht genoeg is. Spoel de rode biet onder de kraan af en pel op deze manier ook de schil er af. Dit zou nu heel makkelijk moeten gaan.
  • Snijd de biet in stukjes en pureer in de keukenmachine of blender. Meng dit met de suiker en het zeezout. Smeer de zalm aan alle kanten in met het bietenmengsel en pak strak in met plasticfolie. Als je een vacumeermachine hebt, kun je de zalm ook vacumeren met het bietenmengsel. Op die manier trekt de biet nog beter in de zalm. Leg de zalm nu 2 dagen in de koelkast.
  • Als de zalm 2 dagen in de koelkast heeft gepekeld, begin je met het goed afspoelen van de zalm. Je wil niet dat er nog losse stukjes zout of suiker op de zalm zit. Dep de zalm vervolgens goed droog en snijd in dunne plakjes. Ongeveer net zo dun als gerookte zalm plakken of sashimi. Verdeel de zalm over 4 borden.

Snijbiet salade

  • Scheur of knip de snijbiet in stukken. Maak de radijsjes, komkommer en appel schoon. Je hoeft deze niet te schillen. Snijd alles in dunne plakjes. Hak de walnoten grof en meng alle ingrediënten voor de snijbiet salade door elkaar.

Dressing

  • Maak de dressing door alle ingrediënten voor de dressing door elkaar te kloppen met een (kleine) garde. Serveer de salade bij de zalm en besprenkel met de dressing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.