Limoncello risotto met gebakken zalm

Limoncello risotto met gebakken zalm

Risotto is zo superveelzijdig dat ik deze keer ging experimenteren met limoncello in combinatie met citroen, zalm en visbouillon. Uiteindelijk werd het wel een stukje zoeter dan ik had verwacht, maar nog steeds superlekker! En dat zoete compenseer je dan weer lekker met het zure van de citroen.

Ik serveerde deze risotto als tussengerecht, maar het voldoet natuurlijk ook prima als hoofdgerecht. Met een lekkere frisse salade, bijvoorbeeld met een limoncello vinaigrette. Ook de zalm werd een beetje zoet en zuur door het te marineren in zowel limoncello als citroen. De tijm geeft het daarnaast nog een lekker kruidige smaak.

En gebakken zalm is natuurlijk altijd goed! Ik houd van een lekker krokant velletje, daarom bereid ik gebakken zalm altijd op de huid. Hoe krijg je die huid nou supercrispy? Door de zalm op (middel)hoog vuur (maar niet te hoog) te bakken in wat olie of boter en iets zwaars op de niet-velkant van de zalm te leggen. Bijvoorbeeld een andere pan of deksel. Hierdoor raakt de volledige zalmhuid de hete pan en wordt het hele stuk huid krokant. Let wel op dat je de zalm niet te lang bakt, anders kan het velletje te donker worden en dat is jammer.

Smakelijk!

Limoncello risotto met gebakken zalm en citroen
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Limoncello risotto met gebakken zalm

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 2 uur 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Marinade

  • 4 zalmfilets met huid
  • 4 el limoncello
  • rasp van de schil van 1 citroen
  • sap van een halve citroen
  • verse tijm
  • zout
  • peper

Risotto

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 300 gram risotto
  • flinke scheut limoncello
  • rasp en sap van 2 citroenen
  • verse tijm
  • zout en peper
  • 1 liter visbouillon
  • 1 scheutje kookroom
  • 1 klontje boter
  • parmezaanse kaas naar smaak

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat de zalm hier zo lang mogelijk, maar ten minste 2 uur, in marineren. Ik heb een vacumeermachine, dus ik verpakte de zalmfilets vacuüm met de marinade zodat de marinade nog beter in kan trekken. Dit is niet per se nodig
  • Snipper het uitje en de knoflook en bak dit in een beetje olijfolie in een hoge pan op middelhoog vuur. Voeg de risottorijst toe en bak een paar minuutjes mee. Blus af met een flinke scheut limoncello (naar smaak). Voeg het citroenrasp- en het sap, de verse tijm en peper en zout naar smaak toe. Voeg vervolgens lepel voor lepel alle visbouillon toe totdat de risotto alle bouillon heeft opgenomen. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Blijf ondertussen goed roeren.
  • Proef of de risottorijst helemaal gaar is. Deze moet lekker zacht en romig zijn, maar nog wel stevig. Als de korrel nog hard is in het midden, dan is de risotto nog niet gaar. Is de risotto gaar, voeg dan de kookroom, boter en lekker veel geraspte Parmezaanse kaas (handje vol) toe en roer nog even goed door. Doe het deksel op de pan.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een platte pan op middelhoog vuur. Bak hierin de zalm op de huid ongeveer 2 tot 3 minuutjes. Draai de zalm om en bak aan de andere kant nog ongeveer 1 minuut. Als je de zalm op deze manier bakt, is ie nog heel erg roze van binnen. Ik houd daar van. Liever wat meer doorbakken? Bak de zalm dan wat langer op lager vuur. Serveer de risotto met de zalm en een frisse salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.