Parmezaan risotto met gebakken eendenborst

Parmezaan risotto met gebakken eendenborst

Risotto is altijd goed! Ik at een vergelijkbaar gerechtje in Praag bij een Italiaans restaurantje afgelopen zomer. Op dat moment besloot ik dit thuis ook te maken. En voor Kerst leek me dit persoonlijk perfect!

Dus thuis aan de slag: een heerlijke romige risotto met Parmezaanse kaas, een mooie rosé eendenborst met rode wijnsaus, afgetopt met groene asperges, krokante salie en balsamico parels!

En dit maakten we natuurlijk af met een lekker rood wijntje! Deze rode wijn adviseerde Michelle van Mies’ Winejournal bij dit gerecht en dat was een prachtige combinatie!

Geniet ervan!

Parmezaanrisotto met gebakken eendenborst, krokante salie en rode wijnsaus
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Parmezaan risotto met gebakken eendenborst

Voorbereiding 20 min
Bereiding 45 min
Rusten:10 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 15 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Parmezaanrisotto

  • flinke klont roomboter
  • 250 gram risottorijst
  • 2 liter runderbouillon of wildbouillon
  • extra klontje roomboter
  • 80 gram geraspte parmezaanse kaas
  • zout en peper

Rode wijnsaus

  • 200 ml rode wijn
  • 200 ml vleesfond of wildfond
  • scheutje rode port

Krokante salie

  • 15 gram verse salie
  • zonnebloemolie voldoende om in te frituren

Gebakken eendenborst

  • 2 grote eendenborsten op kamertemperatuur
  • zout en peper

Gegrilde groene asperges

  • scheutje olijfolie
  • 350 gram groene asperges
  • zout en peper

Instructies

Rode wijnsaus

  • Maak de rode wijnsaus door de wijn, het fond en de port in te koken tot een mooi (wat dikker) sausje. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Gefrituurde salie

  • Verhit een laagje zonnebloemolie in een diep steelpannetje. Het laagje moet hoog genoeg zijn om de salie in te kunnen frituren.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier. Frituur de salieblaadjes (niet de takjes) zo'n 30 seconden in de hete olie.
  • Laat in het vergiet uitlekken.

Parmezaanrisotto

  • Verhit de boter in een diepe pan. Bak hier de risottorijst in, zodra de boter begint te schuimen.
  • Voeg vervolgens met een soeplepel de bouillon toe. Voeg steeds pas een nieuwe soeplepel toe als de vorige volledig is opgenomen door de risotto.
  • Ga zo door totdat de bouillon op is of de risotto gaar is. De risottorijst moet mooi romig en zacht zijn en de korrel mag niet meer hard zijn, ook niet van binnen. Dit zal na ongeveer 20 minuten zijn, maar proef vooral regelmatig!
  • Roer er nog een klontje boter doorheen, samen met de geraspte parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout.

Gebakken eendenborst

  • Kerf het vet van de eendenborsten in en kruid aan beide kanten met peper en zout.
  • Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak hier de eendenborsten in met de vetkant naar beneden. Bak ze zo'n 10 minuten op de vetkant. Check eventueel of dit niet te hard gaat, zet anders het vuur ietsjes lager.
  • Draai de eendenborsten om en bak nog zo'n 2 tot 4 minuten op de andere kant.
  • Haal de eendenborsten uit de pan en laat zo'n 10 minuutjes rusten – losjes afgedekt met aluminiumfolie.

Gegrilde groene asperges

  • Zet ongeveer tegelijk met de eendenborsten de groene asperges op. Verhit de olijfolie in een grillpan en grill hier de asperges in totdat ze beetgaar zijn (proeven!).

Gerecht opmaken

  • Snijd de eendenborsten in plakjes.
  • Verdeel de risotto over 4 borden. Verdeel hier ook de plakjes eendenborst overheen. Leg hier ook de asperges bij.
  • Verdeel de rode wijnsaus over de eendenborst en garneer met de krokante salie en balsamico parels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling