Eendenborst met sinaasappelsaus en hazelnoten

Eendenborst met sinaasappelsaus en hazelnoten

Het liefst zou ik het hele jaar door eend eten. Ik vind dat echt heel erg lekker! Maar eerlijk, de eend is natuurlijk wel op z’n best in het najaar. In het wildseizoen. Dus vooruit, laten we dan ook vooral in de herfst en met kerst eend eten! Lekker veel eend 🙂

En wat gaat er goed bij eend? Persoonlijk vind ik eend en sinaasappel echt een gouden combi. Heel erg klassiek en officieel Frans, maar in dit recept geven we juist een Chinees tintje aan de eend. En dan vooral aan de saus. Want ook Chinese smaken gaan heel erg goed met eend. Met dit receptje maak je dus een heerlijke Oosters getinte eend als voorgerecht voor jouw diner!

Je kunt deze eendenborst zowel warm als koud eten. Vind je het fijn om alles lekker voor te bereiden? Dan kun je de saus en de eend gewoon af laten koelen, of alles al opmaken en het later serveren. Wil je het warm eten? Dan kun je alles direct na het klaarmaken serveren. De eend is namelijk zowel warm als koud lekker, dus doe vooral wat jou het beste uitkomt!

Smakelijk 🙂

Eendenborst met sinaasappelsaus en hazelnoten
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Eendenborst met sinaasappelsaus en hazelnoten

Voorbereiding 2 min
Bereiding 2 min
Totale bereidingstijd: 4 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Sinaasappelsaus

  • 150 ml sinaasappelsap (vers geperst)
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • 1 el rijstazijn
  • 25 ml lichte sojasaus
  • stukje gember van ongeveer 1,5 cm
  • 1 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el rijstwijn (shaoxing)
  • 1 tl maizena

Eendenborst

  • 2 eendenborsten (op kamertemperatuur)
  • zout en peper
  • jonge spinazie
  • handjevol hazelnoten

Instructies

Sinaasappelsaus

  • Maak de rode peper, knoflook en gember schoon. Snijd of rasp heel fijn. Doe het alle ingrediënten voor de sinaasappelsaus, behalve de maizena, in een pannetje en kook in tot een wat dikkere saus (ongeveer tweederde)
  • Roer vervolgens de maizena met wat water glad en voeg dit toe aan de sinaasappelsaus. Kook het nu in totdat je een mooie dikke glanzende saus hebt. Laat de saus afkoelen.

Eendenborst

  • Kerf het vet van de eendenborsten in een mooi ruitpatroon in. Zorg ervoor dat je het vlees niet insnijdt, maar enkel het vet. Kruid de eend aan beide kanten met peper en zout.
  • Verhit een koekenpan (zonder olie of boter) op middelhoog vuur. Leg hier de eendenborsten in met de vetkant naar beneden. Bak dit op middelhoog vuur zo'n 10 minuutjes totdat de vetlaag mooi bruin en krokant is.
  • Draai de eend om en bak nog een paar minuten totdat je geen rode kleur meer aan de buitenkant voelt en als je op de eend drukt met een vork, deze nog een beetje terugveert. Hij moet ongeveer aanvoelen als de muis van je hand.
  • Laat de eendenborsten zeker 10 minuten rusten (onder aluminiumfolie). Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn. Hak ze vervolgens fijn.
  • Leg een paar spinazieblaadjes op 4 bordjes. Snijd de eenden in plakjes. Verdeel deze over de 4 borden. Verdeel wat saus over de eens en bestrooi met gehakte hazelnoten. Garneer eventueel nog met wat rode peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling