Kalfswangen gestoofd in rode wijn met pancetta

Kalfswangen gestoofd in rode wijn met pancetta

Ik maakte met kerst voor het eerst kalfswangetjes. Eigenlijk gewoon kalfsvlees, maar dan extra zacht en mals! Deze stoofde ik lekker lang (bijna 6 uur!) in een saus van rode wijn. Maar in principe is een stooftijd van minimaal 3 uur voldoende 😉

Dit heerlijke zachte kalfsvlees serveerde ik met een smeuïge bloemkoolpuree, knapperige hasselback aardappeltjes en boterzachte wortels. Een echte kerstmaaltijd vind ik. Met lekker veel (verstopte) groenten.

Natuurlijk kun je dit gerecht ook maken als het geen kerst is, het is gewoon best veel werk omdat je 4 verschillende onderdelen op je bord hebt. Daarnaast zijn kalfswangen natuurlijk vrij speciaal voor een doordeweekse avond 😉 Hoewel je dit gerecht ook prima kunt maken met een ander soort runder- of kalfsstoofvlees. Dan heb je alleen iets minder zacht en mals vlees. Maar alsnog hartstikke lekker natuurlijk!

Tip! Maak de bloemkoolpuree extra smeuïg door deze te pureren in een keukenmachine. Dat werkt een stuk beter dan met een stamper, pureepers of staafmixer.

Smakelijk!

Kalfswangen gestoofd in rode wijn, met hasselback aardappeltjes, bloemkoolpuree en wortels
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Kalfswangen gestoofd in rode wijn met pancetta

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Gestoofde kalfswangen

  • 8 kalfswangetjes
  • zout en peper
  • bloem
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram pancetta
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 winterpeen
  • 1 pot runderfond à 380 ml
  • 250 ml rode wijn
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el gedroogde rozemarijn
  • 1 el gedroogde tijm

Hasselback aardappeltjes

  • 700 gram aardappeltjes
  • 30 gram roomboter
  • 2 teentjes knoflook

Gebakken wortels

  • 1 bos bospeentjes
  • 50 gram boter
  • zout en peper

Bloemkoolpuree

  • 1 bloemkool
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 kopje warme melk
  • zout

Instructies

Gestoofde kalfswangen

  • Dep de kalfswangen droog en kruid ze met zout en peper. Haal ze door de bloem en bak ze in een grote stoofpan (eventueel in porties) in wat boter of zonnebloemolie rondom bruin en knapperig. Maak ondertussen de sjalotten en de knoflook schoon en snipper beiden. Haal het vlees uit de pan en bak de sjalot en knoflook in hetzelfde bakvet.
  • Snijd de pancetta in stukjes en voeg dit toe aan de sjalotten in de pan. Bak dit ook eventjes mee totdat de pancetta knapperig is. Rasp de wortel en roer dit door de sjalotten in de pan. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit ook eventjes mee. Blus vervolgens af met de runderfond en de wijn, voeg de kruiden toe en breng aan de kook. Laat de kalfswangen in 3 uur gaar stoven met het deksel op de pan. Roer regelmatig en stoof het vlees het laatste half uur zonder deksel.

Hasselback aardappeltjes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de aardappeltjes op een lepel en snijd ze met een scherp mes in tot aan de lepel Op deze manier snijd je mooie dunne sneetjes in de aardappels, zonder deze helemaal doormidden te snijden. Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje.
  • Leg de aardappeltjes met de sneetjes naar boven in een ovenschaal. Giet hier de gesmolten boter overheen en bestrooi met peper en zout. Bak de hasselback aardappeltjes in 40 tot 45 minuten gaar in de oven. Bedruip eventueel regelmatig met de boter. Maak de knoflook schoon en verdeel dit samen met de peterselie de laatste 10 minuten van de baktijd over de aardappeltjes.

Gebakken wortels

  • Was de worteltjes goed. Verhit de boter in een grote platte pan en leg hier de wortels naast elkaar in. Bestrooi ze met wat peper en zout bak ze met het deksel op de pan ongeveer 10 minuutjes op laag tot middelhoog vuur. Draai ze vervolgens om en bak ze net zolang op de andere kant.

Bloemkoolpuree

  • Verdeel de bloemkool in roosjes en kook deze in de bouillon in 5 tot 10 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de roosjes). Maak de bloemkoolpuree door de bloemkool samen met 1 à 2 soeplepels van de kippenbouillon en de warme melk te pureren in de keukenmachine. Breng goed op smaak met zout (en eventueel peper).
  • Serveer de kalfswangen met de bloemkoolpuree, hasselback aardappeltjes en de gebakken wortels.

2 gedachten over “Kalfswangen gestoofd in rode wijn met pancetta”

  • Hallo Evie,

    Vooraf had ik al mijn bedenkingen, maar wilde pas reageren nadat ik het gerecht ook daadwerkelijk had bereid.
    Ik ben een redelijk ervaren thuiskok en kom regelmatig tegen dat recepten of niet kloppen of niet nagemaakt zijn nadat het recept is gepubliceerd.
    – Wat dien ik te doen met de sjalotten en knoflook? Grof snijden, fijn snijden?
    – Klopt het wel dat je minimaal 1 eetlepel (el) van de droge kruiden moet toevoegen? In mijn geval het dubbele omdat ik meer wangen had.
    De kruiden, vooral de rozemarijn, overheersen erg. Ik denk dan ook dat een theelepel (tl) voldoende was geweest.

    Mvrgr,
    Arjen

    • Hoi Arjen,

      Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad helaas zo dat ik soms een keer een stukje vergeet in een recept. Ik doe mijn uiterste best om elk recept 100% kloppend te maken, maar met een paar honderd recepten per jaar, glipt er wel eens wat tussendoor. En aangezien kalfswangen niet echt een gerecht is dat je regelmatig maakt (buiten kerst dan), was het me bij deze nog niet opgevallen. Ik heb inmiddels in het recept gezet wat je met de sjalot en knoflook moet doen.

      Daarnaast zijn kruiden natuurlijk erg persoonlijk. Ik ben gek op de smaak van bijvoorbeeld rozemarijn en oregano en vind 1 eetlepel dan ook niet te veel. Ga je het verdubbelen, dan kan het inderdaad wel overheersen. Persoonlijk verdubbel ik nooit alle ingrediënten als ik een recept met meer vlees maak dan in het originele recept staat, maar dat is natuurlijk ieder voor zich.

      Groetjes,
      Evie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.