Coq au vin van drumsticks met rode wijn

Coq au vin van drumsticks met rode wijn

Coq au vin is echt wel een van mijn favoriete gerechten! Wat ik eigenlijk veel te weinig eet, omdat je er voor moet plannen. Je moet namelijk de kip al de avond vantevoren in de wijn zetten en in dat plannen ben ik dus niet zo goed. Maar toen we deze week eters kregen, leek het me wel weer een mooi moment om het weer eens een keer te maken!

Coq au vin is heel simpel, kip in wijn. En ik maak het graag met rode wijn, maar volgens mij kan het ook met witte wijn (staat nog op mijn lijstje!) en ik wil het zelf graag ook nog eens met rosé of met bier proberen. Oké, dan heet het anders (coq au bièra?), maar dan moet het toch nog steeds superlekker zijn? Lijkt mij in ieder geval wel! En ik heb het ook al een keer ergens gezien met cognac, klinkt ook goed!

Maar even terug naar deze meer traditionele coq au vin. Ik maakte er fluweelzachte bloemkoolpuree bij en lepelde het lekker allemaal naar binnen. Ik vind het lekker om hier een smeuïge puree bij te serveren, maar dan heb je niet echt een krokantje in het gerecht, wat eigenlijk vaak wel lekker is. Dus houd je meer van een krokantje? Probeer dan eens lekkere krokante aardappeltjes uit de oven voor erbij. Dat moet er ook heerlijk bij zijn! Wat je er ook bij eet, ik hoop dat je er van geniet 🙂

Smakelijk!

Coq au vin van rode wijn met spek en kastanjechampignons

Coq au vin van drumsticks in rode wijn

Voorbereiding 1 d
Bereiding 1 uur 30 min
Totale bereidingstijd: 1 d 1 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Kip marineren

  • 8 drumsticks (ongeveer 1 kilo)
  • zout en peper
  • 1 fles rode wijn (kies wat je zelf lekker vindt)
  • paar takjes verse tijm

coq au vin

  • 50 gram boter
  • 250 gram gerookt spek (aan een stuk)
  • 6 sjalotten
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram bloem

Instructies

Kip marineren

  • Kerf de drumsticks rondom in met een scherp me. Zo trekt de marinade er beter in en zijn ze straks sneller gaar. Bestrooi met peper en zout en wrijf even in. Giet hier de fles rode wijn bij en doe de takjes tijm erbij. Laat een nacht afgedekt marineren in de koelkast.

Coq au vin

  • Haal de kip uit de marinade en dep de drumsticks droog. Bewaar de marinade! Verhit de boter in een diepe stoofpan en bak hierin de drumsticks rondom mooi bruin. Snijd ondertussen het spek in blokjes en roer regelmatig door de kip. Haal de kip uit de pan als ze mooi bruin zijn. Bak in hetzelfde bakvet de spekblokjes lichtbruin onder regelmatig roeren.
  • Maak de sjalotten schoon en snijd in vieren. Maak ook de champignons schoon en snijd deze ook in vieren. Bak nu eerst de sjalotten 3 minuutjes mee met het spek en voeg dan de champignons toe en bak ook eventjes mee. Maak de knoflook schoon en pers dit uit bij in de pan. Roer even door. Voeg vervolgens de bloem toe en bak eventjes mee. Doe de kip terug in de pan en giet er de marinade bij. Breng aan de kook en laat 1 uurtje op laag vuur pruttelen. Check even of de saus dik genoeg is, anders kun je de coq au vin nog even zonder deksel laten pruttelen totdat de saus wat dikker is.

Notities

Serveer de coq au vin bijvoorbeeld met aardappeltjes uit de oven of bloemkoolpuree! Of misschien houd je meer van een (zoete) aardappelpuree?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling