Als je al eens zelf worstenbroodjes gemaakt hebt, dan weet je hoe lekker dat is! Maar wist je dat je echt niet per se de Brabantse worstenbroodjes hoeft te maken? Ik geef je graag een aantal leuke opties! Met ander soort vlees, verschillende smaakmakers en zelfs vega! Welke wordt jouw favoriet?
1. Brabantse worstenbroodjes
Ondanks dat je echt niet per se de Brabantse worstenbroodjes hoeft te maken, wil ik hier wel mee beginnen! Want daar komt het idee immers vandaan. Deze Brabantse worstenbroodjes breng je lekker simpel en ouderwets op smaak met mosterd en nootmuskaat. Ik voeg er ook een beetje worcestershiresaus aan toe, niet zoals het hoort, maar wel heel erg lekker!
2. Crispy chili oil worstenbroodjes
Ik denk dat dit wel mijn favoriete worstenbroodjes zijn, van alle smaken die ik heb gemaakt. Komt misschien omdat ik gewoon groot crispy chili oil fan ben, maar ze zijn ook gewoon zo mega smaakvol. Geheim daarvoor? Een beetje msg/vetsin toevoegen! Dat brengt de heerlijke hartige smaak van de worstenbroodjes echt helemaal naar boven! Hetzelfde als wat de worcestershiresaus doet bij de Brabantse worstenbroodjes 🙂
3. Vegetarische worstenbroodjes
Waarom geen vega variant van de traditionele worstenbroodjes? Ik maakte deze vegetarische worstenbroodjes met het vega gehakt van beyond meat (vind ik zelf gewoon de lekkerste) en bracht het goed op smaak met truffel(puree). Zo krijg je superlekker smaakvolle worstenbroodjes. Die echt niet onderdoen voor de traditionele, enkel omdat ze geen ‘echt’ vlees bevatten.
4. Indiase worstenbroodjes
Voor deze worstenbroodjes haald ik inspiratie uit de Indiase keuken. Ze zijn dus heerlijk kruidig geworden, met onder andere mosterdzaadjes, garam masala en kurkuma. En ik maakte ze van lamsgehakt. Hoeft niet per se, maar vind ik wel lekker. En een keer anders dan ‘normaal’. Lamsgehakt is ook lekker vet, dus je worstenbroodjes blijven heerlijk smaakvol, ook met ander gehakt 🙂
5. Chorizo worstenbroodjes
Voor deze worstenbroodjes maakte ik een mengsel van gehakt uit simpele braadworstjes met gehakt uit verse chorizoworstjes. Zo krijg je heerlijke smaakvolle worstenbroodjes die je meenemen naar Spanje! Een beetje pittig, lekker veel knoflook en super op smaak door de vette chorizo! Ik haalde de smaken nog wat extra naar boven door ook wat komijn en paprikapoeder door het gehakt te mengen, heerlijk!
6. Merquez worstenbroodjes
De vulling van deze worstenbroodjes is lekker makkelijk, ik kocht namelijk wat merquez worstjes bij mijn Turkse slager en haalde daar het vlees uit. Dat heb ik gebruikt voor de vulling. En dat is al gewoon mega lekker! Je kunt zelf je merquez worstjes kiezen. Mijn slager heeft bijv. de keuze uit lam, kip en kalkoen. Voor deze worstenbroodjes ging ik weer voor lam, vind ik lekker!
7. Italiaanse worstenbroodjes
Heeel lang geleden maakte ik eens Italiaanse kipburgers en dat vond ik zo lekker, dat ik besloot om dit ook te gebruiken voor worstenbroodjes. En hoe maken we het dan Italiaans? Nou door wat pesto, mozzarella en zongedroogde tomaatjes door het kipgehakt te mengen. Zo krijg je die heerlijke Italiaanse smaken in iets dat eigenlijk heel erg Hollands is, heerlijke fusion!
8. Indische worstenbroodjes
En om het lijstje mee te eindigen: heerlijke Indische worstenbroodjes! Geïnspireerd op de Indonesische keuken, maar ook een beetje Hollands 🙂 Ik gebruikte het gehakt uit varkens braadworstjes en bracht dit op smaak met heerlijke Indonesische smaakmakers zoals ketjap manis, ketjap asin en wat sambal. En dan krijg je deze heerlijke zoet-zoute worstenbroodjes! Genieten 🙂
Hopelijk krijg je met bovenstaande inspiratie wat leuke ideetjes om zelf lekkere worstenbroodjes te maken. Je kunt met een van deze recepten aan de slag, maar je kunt ze ook gebruiken om je eigen creatie te bedenken!