Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Als je uit Brabant komt dan ken je ze ongetwijfeld: Brabantse worstenbroodjes. En kom je van buiten Brabant? Dan hoop ik dat je ooit een echt Brabants worstenbroodjes hebt geproefd, want ze zijn héérlijk!

Voor mij horen Brabantse worstenbroodjes bijvoorbeeld ook heel erg bij Carnaval. Lekker met je brakke kop aan de worstenbroodjes als ontbijt. Maar eerlijk gezegd kun je mij er altijd wel blij mee maken hoor! Met wat curry erbij om ze in te dippen en dan ben ik al gelukkig 😉

Overigens zijn de Brabantse worstenbroodjes niet de eerste worstenbroodjes die ik maakte. Ik heb namelijk ook al met andere smaken geëxperimenteerd. Zo kun je ook eens mijn Indonesische of Indiase worstenbroodjes proberen. En er volgen hoogstwaarschijnlijk nog verschillende andere smaken!

Geniet ervan 🙂

Brabantse worstenbroodjes
Pin recept Delen op Facebook
0 van 0 stemmen

Brabantse worstenbroodjes

Voorbereiding 40 min
Bereiding 12 min
Rijzen:1 uur 35 min
Totale bereidingstijd: 2 uur 27 min
Porties: 12 worstenbroodjes
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Vulling

  • 800 gram ongekookte varkensbraadworsten
  • 50 gram paneermeel
  • zout en peper
  • 1 el mosterd
  • verse nootmuskaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el worcestersaus

Deeg

  • 270 ml lauwwarme melk
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram gedroogde gist
  • 50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout

Afwerking

  • 1 ei
  • gesmolten boter

Instructies

Worstjes

  • Haal het worstvlees uit het velletje en doe dit samen met het paneermeel, de mosterd en worcestersaus in een grote kom. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het worstvlees. Breng op smaak met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. Kneed totdat alles goed is gemengd (niet langer dan nodig is). Bak eventueel een proefstukje om te checken of er voldoende zout (en peper) in zit.
  • Weeg telkens een stukje vlees af van 70 gram en maak hier een langwerpig en dun worstje van. Leg op een schaal en dek af met plasticfolie. Bewaar dit zolang in de koelkast.

Deeg

  • Verwarm de melk in de magnetron of in een pannetje totdat deze lauwwarm is. Roer hier de witte basterdsuiker en de gist doorheen met een vork. Laat zo'n 10 minuutjes staan totdat het begint te schuimen. Gaat je gist niet schuimen? Dan is je gist niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Voeg vervolgens de boter (in kleine stukjes) en de bloem toe aan je gistmengsel. Kneed met de (stand)mixer met deeghaken of met de hand tot een mooi soepel niet plakkerig deeg. Kneed 5 minuten, voeg dan het zout toe en kneed dit er in nog zo'n 5 minuten goed doorheen. Dek het deeg af met plasticfolie en zet het 15 minuutjes opzij op een warme plek.
  • Weeg het deeg en deel dit door het aantal worstjes dat je hebt gemaakt. Zo zwaar moeten de stukjes deeg zijn die je afsnijd. Let op dat je dus net zoveel stukjes deeg hebt als worstjes. Rol met je handen bolletjes van de stukjes deeg, leg ze op een stuk bakpapier en dek ze af met plasticfolie en laat 20 minuutjes rusten.

Worstenbroodjes maken

  • Rol een bolletje deeg uit tot een langwerpig plat stukje deeg waar het worstje net in past. Leg het worstje erop en vouw eerst de korte stukken van het deeg (de kopse kant van de worst) er omheen. Vouw dan zo strak mogelijk de zijkanten om het worstje, rol het nog even strak op je werkblad en leg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met plasticfolie terwijl je de rest van de worstenbroodjes maakt. Doe dit met al het deeg en de worstjes totdat je alle worstenbroodjes hebt gemaakt. Dek ze losjes af met plasticfolie (leg er evt ook nog een theedoek overheen) en zet op een warme plek in huis om ze nog een uurtje te laten rijzen.

Worstenbroodjes bakken

  • Verwarm de oven voor op 240 graden. Kluts het eitje. Bestrijk alle worstenbroodjes met het geklutste ei en bak ze vervolgens in 10 tot 12 minuutjes mooi goudbruin. Verhit ondertussen een klontje boter. Bestrijk de worstenbroodjes met de gesmolten boter als deze uit de oven komen. Dek ze vervolgens af met een schone theedoek (dan worden ze mooi zacht). Eet ze na 5 minuutjes of laat ze afkoelen en bewaar ze in koelkast/diepvries voor later. Warm ze dan nog een paar minuutjes op in de oven (lage temperatuur) voordat je ze eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling