Als je uit Brabant komt (net als ik) ben je gegarandeerd opgegroeid met worstenbroodjes. Voor mij zijn ze echt het ultieme tussendoortje of ideale katerontbijt met carnaval! En ze stonden al langer op mijn lijstje om eens zelf te maken 🙂 Tegenwoordig ben ik iets beter met deeg en brood bakken, dus ik durfde de uitdaging wel aan!
Inmiddels heb ik al een aantal verschillende soorten worstenbroodjes online staan. Uiteraard de echte Brabantse worstenbroodjes, maar ook een Indonesische en Italiaanse variant. En nu dus ook een Indiase variant. En geloof mij, er zullen nog verschillende varianten volgen! Want niet alleen zijn worstenbroodjes heeeel erg lekker, ze zijn ook superleuk om te maken!
Met dit recept maak je 18 wat kleinere worstenbroodjes. Wil je grotere worstenbroodjes maken? Dan maak je er dus minder en verhoog je het gewicht van het deeg en gehakt per worstenbroodje 🙂
Smakelijk!
Indiase worstenbroodjes
Ingrediënten
Vulling
- 700 gram lamsgehakt
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram paneermeel
- 1 el garam masala
- 2 el mosterdzaadjes (heel)
- 1 tl kurkuma
- peper en zout
Deeg
- 270 ml volle melk
- 10 gram witte basterdsuiker
- 10 gram gedroogde gist
- 50 gram roomboter in stukjes (op kamertemperatuur)
- 500 gram bloem
- 10 gr zout
Afwerken
- 1 ei
- gesmolten boter
Instructies
Worstjes
- Maak de knoflook schoon, pers deze uit en doe samen met het lamsgehakt in een grote kom.
- Doe hier ook de overige ingrediënten voor de worstvulling bij en breng op smaak met peper en zout.
- Kneed totdat alles goed is gemengd (niet langer dan nodig is). Bak eventueel een proefstukje om te checken of er voldoende zout (en peper) in zit.
- Weeg telkens een stukje vlees af van 40 tot 45 gram en maak hier een worstje van. Leg op een schaal en dek af met plasticfolie. Bewaar dit zolang in de koelkast.
Deeg
- Verwarm de melk in de magnetron of in een pannetje totdat deze lauwwarm is.
- Roer hier de witte basterdsuiker en de gist doorheen met een vork. Laat zo'n 10 minuutjes staan totdat het begint te schuimen.
- Voeg dan de boter (in kleine stukjes) en de bloem toe. Kneed met de (stand)mixer met deeghaken of met de hand tot een mooi soepel niet plakkerig deeg.
- Kneed 5 minuten, voeg dan het zout toe en kneed dit er in nog zo'n 5 minuten goed doorheen. Dek het deeg af met plasticfolie en zet het 15 minuutjes opzij op een warme plek.
- Weeg het deeg en deel dit door het aantal worstjes dat je hebt gemaakt. Zo zwaar moeten de stukjes deeg zijn die je afsnijd. Let op dat je dus net zoveel stukjes deeg hebt als worstjes.
- Rol met je handen bolletjes van de stukjes deeg en dek ze af met plasticfolie en laat 20 minuutjes rusten.
Worstenbroodjes maken
- Rol een bolletje deeg uit tot een langwerpig plat stukje deeg waar het worstje net in past. Leg het worstje erop en vouw eerst de korte stukken van het deeg (de kopse kant van de worst) er omheen.
- Vouw dan zo strak mogelijk de zijkanten om het worstje, rol het nog even strak op je werkblad en leg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Dek af met plasticfolie terwijl je de rest van de worstenbroodjes maakt. Doe dit met al het deeg en de worstjes totdat je alle worstenbroodjes hebt gemaakt.
- Dek ze losjes af met plasticfolie (leg er evt ook nog een theedoek overheen) en zet op een warme plek in huis om ze nog een uurtje te laten rijzen.
Worstenbroodjes bakken
- Verwarm de oven voor op 240 graden. Kluts het eitje. Bestrijk alle worstenbroodjes met het geklutste ei en bak ze vervolgens in 10 tot 12 minuutjes mooi goudbruin.
- Verhit ondertussen een klontje boter. Bestrijk de worstenbroodjes met de gesmolten boter als deze uit de oven komen.
- Dek ze vervolgens af met een schone theedoek (dan worden ze mooi zacht). Eet ze na 5 minuutjes of laat ze afkoelen en bewaar ze in koelkast/diepvries voor later. Warm ze dan nog een paar minuutjes op in de oven voordat je ze eet.
[…] Ik heb namelijk ook al met andere smaken geëxperimenteerd. Zo kun je ook eens mijn Indonesische of Indiase worstenbroodjes proberen. En er volgen hoogstwaarschijnlijk nog verschillende andere […]