Chorizo worstenbroodjes

Chorizo worstenbroodjes

Toen ik in Barcelona was, at ik broodjes die hierop leken. Mooie dikke broodjes, goedgevuld met een vulling van gehakt en chorizo. En dat was écht mega lekker! Dus besloot ik een soort van kruising tussen de broodjes die ik in Barcelona at en worstenbroodjes zoals we die in Brabant kennen. Maar ze zijn ietsjes dikker uitgevallen dan gewone worstenbroodjes :p Dus toch weer wat meer zoals die Spaanse broodjes..

Qua smaak zijn ze in ieder geval echt heerlijk én lijken ze erg op de broodjes in Barcelona, dus daar ben ik heel erg blij mee! Voor de worstenbroodjes kocht ik bakchorizo, dat is eigenlijk een niet-gedroogde chorizo worst. Bij sommige slagers te krijgen, of online. Maar kun je dit nou niet vinden, koop dan een zachte (gedroogde) chorizo en snijd deze in heel kleine stukjes. Meng dat door het gehakt en dan wordt het ook hartstikke lekker!

Wat ik altijd fijn vind als ik worstenbroodjes maak.. Is dat je ze zo makkelijk in kunt vriezen. Daarom maak ik altijd lekker veel worstenbroodjes, zo heb je altijd iets lekkers voor later. Vries ze in per 2 of 4 en geniet de komende weekenden van heerlijke zelfgemaakte chorizo broodjes!

Geniet ervan 🙂

Chorizo worstenbroodjes
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Chorizo worstenbroodjes

Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 12 minuten
Rusten:1 uur 35 minuten
Totale bereidingstijd: 2 uur 27 minuten
Porties: 18 worstenbroodjes
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Vulling

  • 400 gram ongekookte varkensworst
  • 400 gram bakchorizo
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 el paneermeel
  • peper en zout naar smaak

Deeg

  • 270 ml melk
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram gedroogde gist
  • 50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 500 gram patentbloem
  • 10 gram zout

Topping

  • 1 ei
  • gesmolten boter

Instructies

Chorizo worstjes

  • Haal het worstvlees uit de varkensworsten én uit de bakchorizo worstjes. Gooi de velletjes weg.
  • Meng het worstvlees met het paprikapoeder, de komijn en het paneermeel. Breng op smaak met peper en zout.
  • Kneed goed door elkaar totdat je een mooi egaal mengsel hebt.
  • Bak eventueel een proefstukje om te checken of er voldoende zout (en peper) in zit.
  • Weeg telkens een stukje vlees af van 40 tot 45 gram en maak hier een worstje van. Leg op een schaal en dek af met plasticfolie. Bewaar dit zolang in de koelkast.

Deeg

  • Verwarm de melk in de magnetron of in een pannetje totdat deze lauwwarm is.
  • Roer hier de witte basterdsuiker en de gist doorheen met een vork. Laat zo'n 10 minuutjes staan totdat het begint te schuimen.
  • Voeg dan de boter (in kleine stukjes) en de bloem toe. Kneed met de (stand)mixer met deeghaken of met de hand tot een mooi soepel niet plakkerig deeg.
  • Kneed 5 minuten, voeg dan het zout toe en kneed dit er in nog zo'n 5 minuten goed doorheen. Dek het deeg af met plasticfolie en zet het 15 minuutjes opzij op een warme plek.
  • Weeg het deeg en deel dit door het aantal worstjes dat je hebt gemaakt. Zo zwaar moeten de stukjes deeg zijn die je afsnijd. Let op dat je dus net zoveel stukjes deeg hebt als worstjes.
  • Rol met je handen bolletjes van de stukjes deeg en dek ze af met plasticfolie en laat 20 minuutjes rusten.

Chorizo worstenbroodjes maken

  • Rol een bolletje deeg uit tot een langwerpig plat stukje deeg waar het worstje net in past. Leg het worstje erop en vouw eerst de korte stukken van het deeg (de kopse kant van de worst) er omheen.
  • Vouw dan zo strak mogelijk de zijkanten om het worstje, rol het nog even strak op je werkblad en leg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek af met plasticfolie terwijl je de rest van de worstenbroodjes maakt. Doe dit met al het deeg en de worstjes totdat je alle worstenbroodjes hebt gemaakt.
  • Dek ze losjes af met plasticfolie (leg er evt ook nog een theedoek overheen) en zet op een warme plek in huis om ze nog een uurtje te laten rijzen.

Worstenbroodjes bakken

  • Verwarm de oven voor op 240 graden. Kluts het eitje. Bestrijk alle worstenbroodjes met het geklutste ei en bak ze vervolgens in 10 tot 12 minuutjes mooi goudbruin.
  • Smelt ondertussen een klontje boter. Bestrijk de worstenbroodjes met de gesmolten boter als deze uit de oven komen.
  • Dek ze vervolgens af met een schone theedoek (dan worden ze mooi zacht). Eet ze na 5 minuutjes of laat ze afkoelen en bewaar ze in koelkast/diepvries voor later. Warm ze dan nog een paar minuutjes op in de oven voordat je ze eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.