Ik vind het altijd leuk (en lekker) om een gang pasta te serveren met kerst. Deze keer koos ik voor een heerlijke umami bom! Ravioli gevuld met eend en ricotta. Geserveerd met een heerlijke smaakvolle romige sinaasappelsaus. In principe is 1 ravioli per persoon voldoende. Maar met dit recept maak je er een aantal meer zodat je er evt. meer kunt serveren of de rest lekker in de diepvries kunt bewaren voor later.
Ik wilde zoveel mogelijk smaak in deze ravioli krijgen, dus ik vulde de ravioli met verschillende ingrediënten die bekend staan om hun smaakversterkende eigenschappen. Bijv. vetsin, sojasaus, parmezaanse kaas en ei 🙂 Zo krijg je echt een fantastische smaakvolle ravioli.
En bij een goede smaakvolle umami-bom hoort natuurlijk een stevige rode wijn! Michelle koos er een heerlijke Franse rode wijn bij, die zich goed staande hield bij de flinke smaken, maar ook een mooi contrast gaf. Michelle kan je er veel meer over vertellen, dus neem even een kijkje op haar Instagram.
Voor de saus haalde ik inspiratie uit een klassieke combinatie. Canard à l’orange! Eend met sinaasappel. Maar ook een beetje uit de Aziatische (met name Chinese) keuken, want daar weten ze ook wel wat goed past bij eend. Een heerlijke tussengang!
Reuze ravioli met eend en sinaasappelsaus
Extra benodigdheden
- pastamachine
- uitsteekvormen
Ingredients
Pastadeeg
- 400 gram pastabloem tipo 00
- 4 grote eieren op kamertemperatuur
- mespunt zout
- scheutje goede olijfolie
Vulling
- 5 gram porcini
- 2 confit de canard bouten uit blik
- 1 ei
- 150 gram ricotta
- 1 tl vetsin
- 1 el sojasaus
- 2 tl yuzu sap
- 40 gram parmezaanse kaas geraspt
- 1 tl zwarte peper gemalen
Sinaasappelsaus
- 2 potten wildfond ongeveer 1 liter
- 3 sinaasappels
- 1 el sojasaus
- 1 el yuzu sap
- 100 ml kookroom
- 50 gram boter
Instructions
Pastadeeg maken
- Stort de pastabloem op je werkblad of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg.
- Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken. Ik begin meestal zelf in een kom, en stap dan over op het aanrechtblad.
- Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
- Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt. Als je je vinger zachtjes in de deegbal drukt, moet het deeg vanzelf terugveren naar de originele vorm.
- Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.
Vulling
- Week de porcini in heet water. Trek het vlees van de confit de canard bouten en trek dit met twee vorken uit elkaar. Doe dit in een kom.
- Knijp de porcini uit en bak dit even kort in een scheutje olie. Hak de porcini daarna fijn en meng het met de rest van de ingrediënten voor de vulling door het eendenvlees in de kom. Roer alles goed door elkaar. Dek af en bewaar gekoeld totdat je de pasta gaat vullen.
Sinaasappelsaus
- Doe het wildfond in een pannetje. Rasp de schil van 1 sinaasappel en doen dit samen met het sap van 3 sinaasappels bij het fond. Voeg dan ook de yuzu en sojasaus toe en laat inkoken tot je nog maximaal 1/3e over hebt.
Pastadeeg uitrollen
- Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk makkelijk gelijkmatig uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
- Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/3 van totaal) even kort zodat het weer soepel is.
- Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Let op dat je het deeg voor deze ravioli niet te dun maakt. Omdat ze zo groot zijn, kunnen ze dan makkelijk scheuren.
Pasta vullen
- Steek (in totaal) een even aantal mooie grote cirkels uit het deeg. Ik gebruikte hier een grote cookiecutter voor. Ik kon er 16 mooie grote ravioli mee maken.
- Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Met wat water ertussen blijft het extra goed plakken. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
- Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de ravioli op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.
Sinaasappelsaus afmaken
- Roer de kookroom door de saus en laat inkoken tot een mooie dikke saus. Roer er blokje voor blokje de koude boter doorheen, mix goed met een garde. Houd warm op laag vuur.
Ravioli koken en opdienen
- Kook de ravioli in ruim gezouten water in 6 minuten al dente. Dien 1 (of 2) ravioli per persoon op, verdeel hier de sinaasappelsaus over en garneer met wat extra parmezaanse kaas en zwarte peper.
Leuk recept, wil ik gaan maken! Wat bedoel je met eetlepel yuzu? Uitgeperste vrucht ofzo?
Zal het even aanpassen inderdaad, ik bedoel yuzu sap 🙂 Kun je in een flesje kopen bij de toko