Dit is echt een heel erg makkelijk gerecht om te maken. Ik serveerde het als tussengerecht voor mijn kerstdiner, maar dit is ook gewoon een lekker hapje voor bij de borrel. Toen ik dit jaar op vakantie was in Lissabon, aten we ergens heerlijke hapjes van toast, Portugese worst en een kwarteleitje. Ik was geen groot fan van het type worst dat ze erbij serveerden, maar het idee van het gerecht sprak me wel heel erg aan. Dus ik maakte mijn versie met een heerlijke chouriço, die ik natuurlijk meenam uit Portugal, en serveerde dit dus als onderdeel van mijn 8 gangen wijn-spijs kerstdiner.
En het is geen wijn-spijs als er geen goede wijn bij geschonken wordt! Gelukkig weet Michelle alles van wijn en matchte ze hier een heerlijke zachte Spaanse Tempranillo bij uit de Rioja. Michelle kan je alles vertellen over deze fantastische wijn, dus neem even een kijkje op haar Instagram.
Ik vind zelf Portugese chouriço altijd heel erg lekker, het is net wat smaakvoller en vleziger dan Spaanse chorizo. Maar in principe kun je dit gerecht ook maken met Spaanse chorizo, aangezien dat hier in Nederland wat makkelijker te krijgen is. Maar kun je Portugese chouriço vinden, probeer dat dan ook zeker eens uit!
Smakelijk 🙂
Brioche toast met chouriço, zoete uien en een kwarteleitje
Ingrediënten
Zoete uien
- 500 gram uien
- flinke klont roomboter
- 2 el suiker
- 1 el witte balsamico azijn
Brioche met chouriço en spinazie
- 1 Portugese chouriço worst of een goede kwaliteit Spaanse chorizo worst
- 1 zakje verse spinazie
- 1 brioche brood
- 6 kwartel eitjes
- peper en zout
- chiliflakes
Instructies
Zoete uien
- Start met de zoete uien, deze wil je namelijk lekker low & slow karamelliseren. Verhit een flinke klont boter in een pan. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Bak de uien op laag tot middelhoog vuur, samen met de suiker en witte balsamico azijn totdat ze mooi zacht en gekaramelliseerd zijn. Dit kan wel een half uurtje duren.
Brioche met chouriço en spinazie
- Snijd de chouirço in plakken en bak ze in een droge koekenpan mooi bruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Bak de spinazie kort in hetzelfde bakvet totdat de blaadjes nét slap zijn. Laat uitlekken in een zeef.
- Steek mooie rondjes uit de plakken brioche brood. Verhit een klont boter in een brede platte pan en bak hier de brioche in totdat deze mooi lichtbruin en krokant is. Bak het brood aan beide kanten.
- Bak de kwartel eitjes (in dezelfde pan) en breng ze op smaak met peper, zout en chili flakes.
Bord opmaken
- Leg op elk bord een plakje brioche toast. Knijp de spinazie uit en verdeel dit over de plakken toast. Schep hier de zoete uien op. Beleg dit vervolgens met de chouriço en eindig met een gebakken kwarteleitje. Garneer evt. met wat extra chiliflakes.