Eet jij regelmatig vis? Ik moet eerlijk bekennen dat ik zeker niet elke week vis eet. Sowieso heb ik niet echt een strak schema van wat ik in een week eet.. qua vlees- vis en vega dagen. Ik eet vooral waar ik zin in heb en dat is elke dag of week anders! Maar ik vind vis wel hartstikke lekker!
Dus toen het Nederlands visbureau mij vroeg mee te doen aan de visestafette, vond ik dat wel een mooi moment om weer eens een mooi visje op mijn bord te toveren! En omdat we ook al richting het feestseizoen gaan, wilde ik het gerechtje ook geschikt maken voor de kerstdagen. Een mooi visje op je bord is dan natuurlijk hartstikke leuk en lekker!
Als ik zelf vis eet, dan kies ik vaak voor de wat meer vertrouwde vissoorten, zoals kabeljauw of zalm. Dus voor dit vis recept, wilde ik ook even uit mijn eigen comfortzone. Dus haalde ik 4 lekkere verse makreelfilets bij de visboer! Ook fijn: makreel kost echt hélemaal niks! Ik betaalde op de markt 5 euro voor 4 filetjes. Da’s toch top?
Het recept lijkt misschien uitgebreid en ingewikkeld. Maar je hebt dit echt zo op tafel staan en je hebt eigenlijk maar een paar ingrediënten nodig. En het is ook echt makkelijk om te maken. Leuk om op tafel te zetten als je gasten hebt! Of misschien al een leuk idee voor kerst? 😉
Smakelijk!
Gebakken makreel met saffraan risotto
Ingrediënten
Saffraan risotto
- klontje boter
- 300 risotto rijst
- snuf saffraan
- 1,5 – 2 liter visbouillon
- scheutje kookroom
- parmezaanse kaas (naar smaak)
Tomaatjes uit de oven
- 4 takjes cherrytomaatjes
- olijfolie
- peper en zout
Pesto roomsaus
- 150 ml kookroom
- 1 bakje koelverse groene pesto
- parmezaanse kaas (naar smaak)
Gebakken makreel
- klontje boter
- 4 makreelfilets
- peper en zout
- 4 bollen mini burrata (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Saffraan risotto
- Verhit een klontje boter in een diepe pan. Bak hier de risotto rijst ongeveer 1 minuutje in aan. Blus af met een soeplepel bouillon. Voeg nu ook de saffraan toe en roer goed door.
- Voeg weer een nieuwe soeplepel bouillon toe, als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. Doe dit telkens opnieuw totdat de risotto gaar is (zo'n 20 minuten). Roer regelmatig. Het kan zijn dat je niet alle bouilon nodig hebt. Proef regelmatig! De rijstkorrel mag geen harde kern meer hebben, dan is de rijst gaar.
- Voeg vervolgens een scheutje kookroom toe en breng de risotto op smaak met wat geraspte parmezaanse kaas.
Tomaatjes uit de oven
- Doe de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Bestrooi met peper en zout. Zet in de oven totdat de velletjes net beginnen te scheuren (een minuut of 10 -15).
Pesto roomsaus
- Verhit de kookroom in een steelpannetje tot net niet tegen de kook aan. Roer hier de pesto doorheen en breng eventueel nog extra op smaak met geraspte parmezaanse kaas. Draai het vuur laag en houd de saus warm tot gebruik.
Gebakken makreel
- Dep de makreelfilets droog en kruid op de huidkant goed met peper en zout. Verhit een klontje boter in een platte koekenpan en bak hier de vis op de huidkant in totdat de garing net tot halverwege opkruipt.
- Kruid dan de bovenkant van de vis (de niet-huidkant) en draai de vis om. Bak nog een minuut of 2 totdat de makreel gaar is.
Serveren
- Schep op elk bord een schepje risotto. Leg hier een takje tomaatjes bij. Leg de vis half over de risotto en schep hier wat pesto roomsaus op. Serveer er eventueel nog een mini bol burrata bij.