Saffraan risotto met gamba's, zeekraal, zalmeitjes en prosecco sabayon

Saffraan risotto met gamba’s en prosecco

Ik vind risotto om de één of andere reden altijd best chique.. Dus ik vind het dan ook een goed gerecht voor een kerstrecept! Zeker in combinatie met prosecco, gamba’s, zeekraal en zalmeitjes. Want dat vind ik ook allemaal luxe ingrediënten. En dan heb je eigenlijk een vrij simpele maaltijd, maar toch heel erg bijzonder!

Eigenlijk wilde ik een prosecco schuim maken.. En ik had gelezen dat je dat met een sabayon kon doen.. Maar dit is niet helemaal wat ik voor ogen had met een schuim. Gelukkig nog steeds hartstikke lekker, dus ik wil je zeker het recept niet onthouden! Maar neemt niet weg dat ik nog een keer een poging tot een mooi cava- of prosecco schuim ga doen 🙂 Maar dus niet in dit recept 😉

Ik maakte dit recept voor de kerst, maar je kunt risotto natuurlijk altijd eten. Organiseer je bijvoorbeeld een gezellig etentje op een ander tijdstip in het jaar, dan kan dit recept ook prima! Of doe eens lekker decadent en eet het gewoon op een doordeweekse avond! Deed ik ook :p

Smakelijk!

Saffraan risotto met gamba's, zeekraal, zalmeitjes en prosecco sabayon
Pin recept Delen op Facebook
5 van 2 stemmen

Saffraan risotto met gamba’s en prosecco

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • klontje boter
  • 300 gram risotto rijst
  • scheut prosecco
  • snuf saffraan
  • 1,5 liter gamba- of visbouillon
  • pamezaanse kaas naar smaak
  • scheutje room
  • 1 zakje rucola
  • 1 bakje zeekraal

Prosecco sabayon

  • 2 eidooiers
  • prosecco
  • gamba- of visbouillon

Gebakken gamba's

  • scheut olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gamba's
  • snuf chiliflakes
  • peper en zout

Garnering

  • zalmeitjes

Instructies

  • Verhit de boter in een diepe pan. Bak hier de risotto rijst zo'n 2 minuutjes in aan. Blus af met een scheut prosecco. Voeg dan de saffraan toe en roer even door.
  • Voeg dan telkens soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg telkens weer een nieuwe lepel als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. Na ongeveer 20 minuten is je rijst gaar en is alle bouillon op.
  • Breng de risotto op smaak met de geraspte parmezaanse kaas, eventueel zout en peper en voeg een scheutje room toe. Roer alles goed door.

Prosecco sabayon

  • Scheid de eieren zodat je alleen de eidooiers hebt. Je hebt nu een paar halve eierschalen over. Vul 1 halve eierschaal 2x met prosecco en doe dit bij de eidooiers. Vul de halve eierschaal nu 1x met gamba- of visbouillon en voeg dit ook toe aan de eidooiers.
  • Breng een laagje water aan de kook en gaar hierboven au bain marie de eidooiers met de prosecco en bouillon. Klop met de garde net zolang totdat je een mooie dikke en heel erg luchtige saus hebt.

Gebakken gamba's

  • Verhit de olie in een pannetje. Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Bak de knoflook samen met de gamba's, een snuf chili en wat zout en peper totdat de gamba's net warm zijn. Houd warm onder aluminiumfolie.

Opmaken

  • Meng de helft van de rucola en de helft van de zeekraal door de risotto (serveer de rest er eventueel als bijgerecht bij) en roer goed door.
  • Schep de risotto op de borden, schep op elk bord 5 gamba's en schep er wat sabayon half overheen. Garneer met de zalmeitjes.

3 reacties

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.